Napredovanje Assadovih snaga uz podršku Rusa

Ruski udari na položaje ISIL-a u Latakiji [Izvor: YouTube/Минобороны России]

Sirijske snage, podržane ruskim zračnim udarima, ostvarile su napredak protiv boraca u centru zemlje, a ruski predsjednik Vladimir Putin je branio učešće Moskve u sukobu, kazavši da će pomoći naporima za postizanje političkog dogovora.

Putin je rekao da je cilj njegove zemlje da stabilizira sirijsku Vladu i da stvori uvjete za politički kompromis.

Pogođene 53 mete ISIL-a

Ruski vojni avioni pogodili su 53 mete ISIL-a u Siriji u 55 letova tokom posljednja 24 sata, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo odbrane.
U zračnim udarima uništena su uporišta ISIL-a u sirijskim gradovima Salma i Latakija.
Pogođeno je sedam komandnih centara, šest logora za obuku i šest skladišta municije, rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane, prenose ruski mediji.
U Latakiji je uništen tranzitni cenar ISIL-a s podzemnim skloništem.
Akciju su izvršili bombarderi tipa ‘Su-24M’.

“Kada se divizija međunarodnih terorista nalazi u blizini prijestonice, onda vjerovatno postoji malo želje u sirijskoj Vladi da pregovora, osjećajući se kao da je pod opsadom u vlastitoj prijestonici”, kazao je on u intervjuu za rusku televiziju, koji je objavljen u nedjelju.

Kritičari ruske intervencije tvrde da će ojačavanje vlasti samo otežati postizanje kompromisa, a u nedjelju je opoziciona grupa, koju podržava Zapad, saopćila da će udari potkopati svaki pokušaj postizanja sporazuma.

Nacionalno vijeće Sirije je također navelo da će bojkotirati razgovore koje je predložio izaslanik Ujedinjenih naroda u Siriji Staffan de Mistura, kazavši da svaki politički proces mora biti baziran “na okončanju ruske agresije” i oživljavanja planova usvojenih 2012. godine.

Putin je, također, pozvao ostale zemlje da “ujedine napore protiv ovog zla”.

Višestruke borbe

U nedjelju su se vodile borbe na nekoliko frontova u sjevernom dijelu centralne provincije Hama i u obližnjoj provinciji Idlib, koju kontroliraju pobunjenici.

Sirijski vojni zvaničnik, govoreći uz uvjet anonimnosti, kazao je agenciji AP da su državne snage zauzele selo Tak Sukayk, na sjeveru Hame.

Informativna mreža Shaam, koju vodi grupi antidržavnih aktivista, saopćila je da je nekoliko pobunjeničkih grupa, uključujući Front al-Nusra, formiralo zajednički štab za planiranje aktivnosti u Hami i Idlibu.

Pobunjenici su zauzeli skoro cijeli Idlib ranije ove godine te pod kontrolom drže teritorije u sjevernoj Hami i ruralnoj Latakiji, obalskoj provinciji koja je glavno uporište predsjednika Bashara al-Assada i alevitske vjerske manjine kojoj on pripada.

Organizacija Human Rights Watch je saopćila da je u zračnom udaru južno od Halepa 4. oktobra korištena napredna vrsta ruske kasetne municije, na šta ukazuju fotografije i videosnimci.

Grupa za zaštitu ljudskih prava je navela da nije mogla utvrditi da li su ruske ili sirijske snage koristile tu vrstu municije, koja izbačena iz letjelica pada usporena padobranom i koja je namijenjena za uništavanje oklopnih vozila, ali predstavlja veliku opasnost za civile.

Rusija je glavni dobavljač oružja za Siriju.

Nijedna zemlja nije zabranila upotrebu kasetne municije.

Rusko ministarstvo odbrane nije komentiralo ove navode.

Napadi na opoziciju

Moskva tvrdi da su njihovi napadi uglavnom usmjereni protiv grupe Islamska država Irak i Levant i druge “teroriste”, ali se kopnena i zračna ofanziva uglavnom vodi u područjima koja kontroliraju “umjereni” pobunjenici te Front al-Nusra.

Američki zvaničnici kažu da je Rusija usmjerila dio zračne kampanje protiv grupa koje finansira SAD te drugih umjerenih opozicijskih grupa, s konkretnim namjerama da ih oslabe.

Ruska vojska je u nedjelju saopćila da su njihovi avioni izveli 64 leta tog dana te da su gađali 63 lokacije u Hami, Idlibu, Latakiji i provinciji Raqqa.

U međuvremenu se Putin u nedjelju sastao s ministrom odbrane Saudijske Arabije, princem Mohammedom bin Salmanom, kako bi razmatrali mogućnost političkog rješenja u Siriji.

Oni su održali razgovore u Sočiju, a razgovorima su prisustvovali ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov te ministar energetike Aleksandar Novak.

“Godinama smo usko sarađivali sa Saudijskom Arabijom u vezi krize u Siriji”, kazao je Lavrov novinarima.

“Dvije strane su potvrdile da Saudijska Arabija i Rusija imaju slične ciljeve kada se radi o Siriji. Iznad svega, to je da teroristički kalifat ne preuzme kontrolu nad zemljom.”

“Nakon današnjih razgovara, bolje znamo kako da se krećemo ka političkom rješenju”, rekao je Lavrov.

Rijad je jedan od glavnih snaga koje podržavaju pobunjenike u borbi za svrgavanje Assada.

Putin se, također, susreo s krunskim princem Abu Dhabija u južnom ruskom gradu, gdje su prisustvovali utrci Formule 1.

Izvor: Agencije