Jemen: Masovna stradanja djece

Zbog sukoba između pobunjenika Husa i Vlade hiljade civila u Jemenu je poginulo i ranjeno (EPA)
Zbog sukoba između pobunjenika Husa i Vlade hiljade civila u Jemenu je poginulo i ranjeno (EPA)

U sukobima koji već duže traju u Taizu, u Jemenu, gotovo hiljadu djece je poginulo ili povrijeđeno, a nekoliko hiljada njih ostalo je bez jednog ili oba roditelja, saopćeno je iz Vijeća sindikata i civilnih udruženja u Taizu.

Kao rezultat dugotrajnih sukoba između pristalica jemenskog predsjednika Abdurabbua Mansura Hadija, Snaga narodnog otpora, Husa i onih koji podržavaju svrgnutog predsjednika Alija Abdullaha Saliha povrijeđeno je ili je poginulo 770 djece, javlja Anadolija.

U saopćenju je dodano kako je zbog sukoba u Jemenu veliki broj djece bio ubijen, otet, prisiljen na bijeg, a bilo im je onemogućeno i školovanje.

Jemenske vlasti

“U sukobima između Husa i pristalica bivšeg predsjednika Saliha poginulo je 155 djece, od toga 104 dječaka i 51 djevojčica. S druge strane snajperisti koji se bore na strani Husa ubili su najmanje 38-ero djece”, navedeno je u saopćenju.

“Broj djece koja su izgubila porodicu veći je od 2.300, a veliki broj djece prisiljeno je živjeti na ulici”, dodano je u saopćenju.

Koalicionu zračnu intervenciju u Jemenu počela je Saudijska Arabija 26. marta na poziv jemenske vlasti. Ponovo na poziv jemenske vlasti 21. aprila intervencija poznata kao Odlučujuća operacija je okončana.

Zbog sukoba između pobunjenika Husa i Vlade predsjednika Abd Rabbuha Mansoura Hadija, hiljade civila u Jemenu je poginulo i ranjeno.

Infrastruktura te siromašne arapske države znatno je uništena.

Uprkos pokušajima međunarodne zajednice da posreduje, nasilje se nastavlja.

Izvor: Agencije


Povezane

Zbog sukoba između pobunjenika Husi i vlade predsjednika Hadija, hiljade civila je poginulo i ranjeno. Infrastruktura te siromašne arapske države znatno je uništena. Uprkos pokušajima međunarodne zajednice da posreduje, nasilje se nastavlja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO