Grčka: Stari aerodrom kao izbjeglički kamp

Evropska unija predlaže da se 66.000 izbjeglica koje su trenutno nalaze u Grčkoj i Italiji razmjeste u druge države Unije, nakon što im se izdaju novi dokumenti.

Afganistanci koji bježe od sektaškog nasilja i siromaštva u potrazi su za novim domom privremeno su se smjestili na Trgu Victoria u centru Atine.

“Nemamo sigurnosti i zato ne možemo raditi naš posao. Zbog toga smo napustili zemlju“, kaže taksista Hamid.

Ako izbjeglice i dalje budu masovno prelazile granice EU-a, evropski zvaničnici su zabrinuti da će to ugroziti otvorenost unutrašnjih granica regulisanu takozvanim šengenskim sporazumom, a to bi, bez sumnje, bio kraj evropske ujedinjenosti.

“Cijeli svijet nam zavidi na Schengenu. Samo sa jednom vizom možete putovati cijelom Evropom. Zbog toga imamo zajedničku odgovornost da zaštitimo vanjske granice. Schengen ne može opstati bez sigurnih vanjskih granica. Sve države će ponovo uvesti kontrolu nacionalnih granica i to će biti kraj Schengena“, ističe Jan Asselborn, ministar vanjskih poslova Luksemburga.

Koncentracioni kamp

U Atini se nalaze dva izbjeglička kampa, a razmatra se korištenje i starog aerodroma, ukoliko se broj izbjeglica naglo poveća.

Ipak, grčke vlasti kažu da neće postati koncentracioni kamp za stotine hiljada ljudi.

Evropska komisija je osmislila plan kojim će olakšati priliv izbjeglica u Evropu, a plan bi trebao biti finaliziran ove sedmice.

“Članice Evropske unije su se složile da ove godine prime 66.000 izbjeglica smještenih u Grčkoj i Italiji. Planirano je da se izbjeglice registruju u takozvanim centrima. Nakon toga avionima će ih prebacivati do država u kojima će biti smještene, kako ne bi morale Evropom putovati pješice“, izvijestio je John Psaropoulos.

U petak je Italija prebacila prvih 19 izbjeglica u Švedsku. Grčka će u narednih mjesec dana izgraditi šest registracijskih centara, a prvi će biti otvoren sljedeće sedmice na otoku Lezbosu.

S obzirom na to da je ove godine samo u Grčku stiglo više od 400.000 izbjeglica, postoji bojazan da plan neće biti adekvatan.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO