EU: Razlikovati izbjeglice od migranata

Ministri vanjskih poslova Evropske unije u Luksemburgu su završili razgovore o zauzimanju zajedničke politike prema migracijama.

Zaključili su kako je izuzetno važno jačati saradnju s Turskom, podržati diplomatske napore za rješenje konflikta u Siriji i Libiji, te ojačati dijalog s afričkim zemljama.

Šefovi evropskih diplomatija su pozdravili dogovor o Evropskom regionalnom fondu za Siriju sa više od 500 miliona eura, dok se sličan prijedlog za Zapadni Balkan još razmatra.

Oni su zaključili da je nužno razdvajati problematiku izbjeglica od ekonomskih migranata koji nemaju pravo ostati na teritoriji Evropske unije.

Posebno su naglasili da će prioritet stavljati na pitanje deportacije ekonomskih migranata, kao i na borbu protiv krijumčara, javila je reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Također su se založili za intenzivniju saradnju sa Turskom i državama Zapadnog Balkana u rješavanju izbjegličke krize.

Oficiri za vezu

Ministri unutrašnjih poslova iz EU su 8. oktobra na zajedničkoj konferenciji sa kolegama sa Zapadnog Balkana donijeli deklaraciju kojom se predviđa niz mjera za efikasniju registraciju i zbrinjavanje izbjeglica na balkanskom putu, bolju kontrolu granica i brži postupak readmisije.

Šefovi diplomatija zemalja članica su pozdravili odluku visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini da u nekoliko zemalja koje se nalaze na izbjegličkom putu pošalje oficire za vezu za evropske migracije, koji će raditi pri misijama EU u tim zemljama.

Osim toga, traži se mobilizacija svih instrumenata kako bi se intenzivirala saradnja na povratak lica kojima je odbijen azil prema ugovorima o readmisiji.

Ministri su podržali akcioni plan EK za saradnju sa Turskom i predložili da se jedan dio 500 miliona eura vrijedne finansijske pomoći za izbjeglice iz Sirije usmjeri ka zemljama Zapadnog Balkana.
 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO