Putin razgovarao sa saudijskim princom

Šef saudijske diplomatije Adel al Jubeir, koji se pojavio pored ruskog kolege Sergeja Lavrova, rekao da je Rijad zabrinut zbog politike Rusije (AP)
Šef saudijske diplomatije Adel al Jubeir, koji se pojavio pored ruskog kolege Sergeja Lavrova, rekao da je Rijad zabrinut zbog politike Rusije (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se sa prijestolonasljednikom i ministrom odbrane Saudijske Arabije Sheikom Mohammedom bin Salmanom na marginama Formule 1 u Sočiju, dvije sedmice pošto je Moskva počela sa zračnim udarima u Siriji.

Šef diplomatije Saudijske Arabije Adel al Jubeir, koji se pojavio pored svog ruskog kolege Sergeja Lavrova, izjavio je da Rijad izražava zabrinutost zbog politike Rusije.

Lavrov je rekao da Moskva razumije zabrinutost Saudijske Arabije i da dvije države dijele isti cilj, a to je “sprečavanje uspostavljanja terorističkog kalifata u Siriji”, prenio je Reuters.

Jubeir je kazao će Saudijska Arabija “pojačati saradnju sa Rusijom u borbi protiv terorizma”. Dodao je da vlasti ove zemlje u Siriji žele prijelaznu vladu koja će na kraju dovesti do odlaska predsjednika Bashara al-Assada. 

Saudijska podrška pobunjenicima

Rusija insistira da su njena meta u Siriji samo položaji grupe Islamska država Irak i Levant. Zapad navodi da su bombardovani protivnici sirijskog predsjednika, uključujući pobunjeničke grupe koje podržava Rijad.

Saudijski zvaničnici kazali su ove sedmice da će odgovor Saudijske Arabije na zračne napade Rusije protiv sirijskih pobunjenika biti pojačano snabdijevanje vatrenim oružjem za tri različite pobunjeničke grupe u Siriji.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije je nedavno izjavio da ne isključuje mogućnost smjene na čelu vlasti u Siriji vojnim putem, ukoliko se Assad dobrovoljno ne povuče.

“Assad ima samo dvije varijante – da ode dobrovoljno, ili da čeka vojnu operaciju za njegovo svrgavanje”, rekao je Jubeir.

Izvor: Agencije

 

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO