Pobunjenici u Homsu očekuju veliki napad

Okolinu Homsa na jugu Sirije kontroliraju opozicijske snage. Uvjereni su kako su njihove pozicije sljedeća meta napada, stoga ujedinjuju snage.

Sirijska vojska dala je upozorenje – pokušat će se probiti prema sjevernom dijelu Homsa.

Oblast Al-Rastan dugo je bila uporište pobunjenika. No, okružena je Vladinim vojnim bazama. Borci opozicije kažu da je vojska počela jačati pozicije.

Protuzračna odbrana nije dala rezultate u zaustavljanju ruskih borbenih aviona na ovom području. Od prvog dana ruske intervencije, okolina Homsa bila je skoro svakodnevna meta.

Pobunjenički zapovjednici zabrinuti su, nemaju oružje potrebno za borbu u ovoj bici.

„Spremni smo za borbu i naš moral je na visokom nivou. Ali, nemamo dovoljno municije, naročito protuoklopnih raketa“, kaže Bashar Nahr, pobunjenički zapovjednik brigade Faylaq Homs.

Prostor za zajedničke operacije

Blokada enklave pod kontrolom pobunjenika traje godinama. Jedini izlaz vodi kroz vojne kontrolne punktove. Pobunjenicima to otežava nabavljanje potrebne municije.

Mnoge grupe različitih ideologija djeluju u ovom dijelu Sirije. Oni koji se bore pod zastavom Slobodne sirijske vojske ujedinili su se sa grupama kao što su Ahrar al-Sham i Front al-Nusra.

„Otvorili smo prostor zajedničkim operacijama. Ujedinili smo snage. Sve velike grupe ujedinile su se kako bi se mogle suprostaviti nadolazećoj ofanzivi“, kaže Naser al-Nahar, zapovjednik brigade Faylaq Homs.

Stanovnici sela u ovoj enklavi prijavili su smrtne slučajeve među civilima. Vjeruju da su stradali od ruskih zračnih napada.

Okolina sjevernog Homsa ima blizu 300 hiljada stanovnika. Kažu da su životni uvjeti loši. Doći do hrane i ostalih namirnica je teško. Cijene rastu, zajedno sa brojem nezaposlenih.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera