Turska vlada: Eksplozija u Ankari teroristički čin

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas u Ankari da postoje čvrsti dokazi kako su jutrošnji teroristički napad u glavnom gradu Turske, u kojem je prema posljednjim podacima poginulo 97 osoba, izvela dvojica bombaša samoubica.

„Postoje čvrsti dokazi da su napad izvela dvojica bombaša samoubica”, rekao je Davutoglu.

Turski premijer je na vanrednoj konferenciji za novinare u Ankari saopćio i odluku Vlade o proglašenju trodnevne žalosti u zemlji, u spomen na sve stradale građane.

„Naša država, građani i demokratija bili su meta velikog terorističkog napada. Meta napada nije bila jedna grupa, učesnici mitinga ili jedna politička grupa. Meta napada je bila cijela naša država”, dodao je Davutoglu, prenosi Anadolija.

Turski premijer je poručio kako će  „svi oni koji su na bilo koji način učestvovali u jutrošnjem napadu, biti pronađeni, izvedeni pred lice pravde i kažnjeni”.

Turski ministar zdravstva Mehmet Muezzinoglu ranije je izjavio da je u jutrošnjem napadu u Ankari, poginulo 86 osoba.

„Na mjestu eksplozije zatečeno je 62 smrtno stradalih. U bolnicama je od posljedica ranjavanja preminulo još 24 ljudi”, rekao je Muezzinoglu na konferenciji za novinare u Ankari.

Prema njegovim riječima, ranjeno je 186 osoba među kojima 28 teže.

Predstavnici turske Vlade ocijenili su eksploziju u Ankarai kao teroristički akt.

Istražni tim smatra da je za eksploziju, koja je jutros oko 10 sati pogodila centar Ankare, odgovoran bombaš samoubica.

Iz Vlade Republike Turske saopćeno je da je premijer Ahmet Davutoglu povodom ovog događaja sazvao vanredni sastanak, kojem prisustvuju zamjenik premijera Yalcin Akdogan, predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova i zdravstva, šef turske obavještajne službe Hakan Fidan, šef turske policije Mehmet Celalettin Lekesiz te guverner Ankare Mehmet Kiliclar.

Erdogan; Zločinački čin protiv blagostanja 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najoštrije je osudio današnji napad u Ankari.

„Najoštrije osuđujem zločinački čin usmjeren protiv blagostanja u zemlji, zajedništva i jedinstva. Protivnici smo svake terorističke organizacije i svakog terorističkog akta, bez obzira na to šta mu bio cilj, naziv ili izgovor”, rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Turski predsjednik je poručio kako je odlučnost u borbi protiv terorizma najbolji odgovor na terorizam.

„Cilj onih koji su izveli napad je okrenuti grupe građana jedne protiv drugih, zbog toga pozivam sve na odgovorno ponašanje, da pažljivo prave svaki svoj korak i da svi skupa stojimo protiv terorizma, ne uz njega. Država radi na rasvjetljavanju slučaja i vjerujem da će odgovorni u najkraće vrijeme biti privedeni pravdi”, rekao je Erdogan i izrazio saučešće porodicama poginulih u jutrošnjem terorističkom napadu.

Jagland: Berbarski napad

I generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland osudio je napad.

“Jutrošnje vijesti iz Ankare šokantne su i uznemirujuće. To što se desilo je okrutan i barbarski napad na mirne demonstrante. Želim izraziti saučešće svima koji su izgubili prijatelje i voljene. Sloboda okupljanja i sloboda izražavanja osnovni su stubovi demokratije”, kazao je Jagland, prenosi Anadolija.

Eksplozija se dogodila ispod željezničkog mosta u Ankari, a prvobitno je javljeno da su bile dvije eksplozije. 

https://twitter.com/seruzer/status/652744834931892224

Inače, danas je na gradskom trgu Sihhiye u Ankari bilo planirano održavanje protestne šetnje te mitinga pod parolom “Uprkos ratu, odmah želimo mir. Mir, trud, demokratija”.

Okupljanje za protestnu šetnju bilo je planirano upravo na željezničkoj stanici, u blizini koje je jutros došlo do eksplozije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Eksplozivna naprava u Mardinu je bila postavljena na nadvožnjaku, a aktivirana je u trenutku kada je prolazio autobus koji je prevozio vojnike.

Published On 29 Aug 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO