Sukobi zbog gradnje džamije

Policija u Australiji je u subotu spriječila sukobe između dvije grupe demonstranata, protivnika i pristalica izgradnje džamije u gradu Bendigo, javlja Anadolija.

Nekoliko stotina policajaca uspjelo je spriječiti sukobe protivnika i pristalica izgradnje džamije u tom gradu koji se nalazi u državi Victoria.

Zabilježeno je nekoliko slučajeva tučnjave, a privedena su i dvojica demonstranata zbog posjedovanja noževa.

Organizatori protesta sa obje strane su potvrdili da su protesti generalno bili mirni i bez većih incidenata.

Tokom protesta protiv izgradnje džamije u augustu ove godine, centar grada je bio potpuno blokiran zbog sukoba dvije protivničke grupe demonstranata.

Ministar policije u državi Victoria Wade Noonan kazao je da je policija danas “uradila izvanredan posao u gradu Bendigo” izrazivši zahvalnost zbog brze reakcije u ime svih građana Victorije.

“Mala izlaznost na proteste jasno nam pokazuje da građani Victorije odbacuju rasizam”, rekao je Noonan.

Odobren zahtjev za gradnju džamije

Blair Cottrell, koordinator pokreta “Front ujedinjenih patriota” koji se protivi izgradnji džamije, rekao je da je u protestima učestvovalo blizu 3.000 demonstranata protiv izgradnje džamije. Policija je, pak, saopćila da je na protestima bilo oko 350 demonstranata protiv izgradnje džamije, dok je na drugoj strani, prema procjeni policije, bilo oko 250 osoba koje se protive rasizmu.

Demonstranti koji se protive izgradnji džamije uzvikivali su slogan “Ne džamiji”, dok su okupljeni na suprotnoj strani uzvikivali slogan “Nacisti, ne prljajte naše ulice”.

Protesti su počeli ove godine nakon što su tamošnje vlasti odobrile izgradnju prve džamije u Bendigu.

“Lokalna skupština govori narodu da je potrebno da u gradu postoji džamija umjesto da njih pitaju da li uopće žele džamiju”, kazali su iz pokreta “Front ujedinjenih patriota”.

Gradonačelnik Bendiga Peter Cox je izjavio da je zahtjev za dozvolu za izgradnju džamije prošao sve potrebne zakonske procedure, dodajući da je bilo “samo 450 žalbi na odluku od ukupno 110.000 građana Bendiga”.

Inače, u tom australskom gradu i okolini trenutno živi blizu 300 muslimana.

Izvor: Agencije