Vojska Afganistana preuzela veliki dio Kunduza

Afganistansko Ministarstvo odbrane objavilo je da su preuzeli kontrolu nad velikim dijelom Kunduza nakon žestokih borbi protiv talibana.

Navode da se borbe i dalje vode u centru grada i da je u sukobima poginuo veliki broj talibanskih boraca.

Prema vojnim izvorima, veliku ulogu u slamanju talibanskog otpora imaju zračni udari koje izvode avioni NATO-a.

S druge strane, talibani negiraju da su afganistanske snage ušle u Kunduz.

U međuvremenu, borbe  se šire i na susjednu pokrajinu Baglan, gdje talibani pokušavaju da zauzmu nova područja.

“Borbe se vode od ranog jutra, a talibani tvrde da su zauzeli neke dijelove grada nad kojim su izgubili kontrolu protekle noći”, javio je ranije  Al Jazeerin Qais Azimy iz Puli Khumrija, udaljenog stotinjak kilometara od Kunduza.

Državni vojnici podržani NATO snagama i američkim zračnim udarima su zauzeli dijelove grada Kunduz u srijedu nakon što su tri dana ranije talibani zauzeli grad na sjeveru zemlje.

Ubijeno je najmanje 50 ljudi, uglavnom civila, a više od 300 ih je ranjeno u borbama, saopćili su izvori Al Jazeeri.

“Afganistanske vlasti vrše pritisak na snage sigurnosti da povrate oblasti koje su izgubili, ali je to veliki izazov jer su talibani saopćili da su uspostavili svoju vladu. Imenovali su guvernera i zapovjednika policije”.

‘Odlučnost talibana’

“Jedan talibanski zapovjednik iz tog područja mi je kazao da su oni spremni da se bore i da ne planiraju da napuste to područje”.

Zvaničnici afganistanske vlasti i dalje insistiraju da kontroliraju područje.

“Ponovno je zauzet i očišćen od terorista, sa velikim žrtvama na neprijateljskoj strani”, napisao je na Twitteru Sediq Sediqqi, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Civili su se našli između dvije vatre i zbog toga plaćaju veliku cijenu. Bolnički izvori iz tog dijela zemlje navode kako neprekidno primaju ranjenike i mrtva tijela, ali da ne mogu identificirati da li se radi o civilima ili o talibanskim borcima”, javio je novinar Al Jazeere.

“Suočavaju se sa velikim nedostatkom lijekova i osoblja, s obzirom da su brojni ljekari napustili područje zbog borbi”.

Talibanski pokret preuzeo je kontrolu u gradiću Barfak i Tala u sjevernoj afganistanskoj pokrajini Baghlan, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik policije u Baghlanu Javid Basharat je kazao da su talibanski borci sinoć započeli napad na ovaj grad i da su nakon višesatnog otpora afganistanske snage bile primorane na povlačenje.

Basharat je dodao da afganistanske snage spremaju kontranapad kako bi oslobodili ovo mjesto, ali nije saopćio da li je bilo ljudskih gubitaka tokom sinoćnjih sukoba.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabiullah Mujahit je saopćio da njihovi borci trenutno kontroliraju Barfak i Talu, uključujući sve vojne, policijske i javne objekte na toj teritoriji.

Napad talibana na Kunduz je počeo u zoru u ponedjeljak ujutro, kada su njihovi borci zauzeli ključne zgrade i oslobodili stotine zatvorenika, među kojim su bili i pripadnici te grupe.

Borbe koje su uslijedile između talibana i snaga sigurnosti su natjerale hiljade građana da pobjegnu.

Višestruki napadi

Upad je uslijedio nakon dva neuspjela pokušaja prošle godine da zauzmu centar grada Kunduza, koji se našao u okruženju talibanskih boraca gotovo godinu dana.

Zauzimanje grada je najveća pobjeda grupe od kad je talibanska vlada svrgnuta 2001. godine.

“Činjenica da talibani mogu zaista zauzeti šesti najveći grad u Afganistanu, te ga držati pod kontrolom nekoliko dana, šalje signale vladi i međunarodnoj zajednici o budućnosti Afganistana”, rekao je David Sedney, bivši zamjenik pomoćnika američkog ministra odbrane, koji je bio zadužen za Afganistan i Pakistan.

On je kazao Al Jazeeri da bi sa ciljem unapređenja državne sigurnosti, vlada morala poduzeti nekoliko mjera, uključujući organiziranje vojske.

“Afganistanska vlada čak nema ministra odbrane godinu dana nakon ujedinjena vlade. Ovo je vlada koja mora da zasuče rukave, a ne samo da govori o potrebi za boljom sigurnosnom situacijom”.

“Afganistanski vojnici su odlični borci. Oni su spremi i sposobni da se bore, ali im je samo potrebno dobro vodstvo”.

Predsjednik Ashraf Ghani je došao na vlast prije godinu dana, kada je obećao da će obnoviti mir u Afganistanu.

Američke i NATO snage igraju ključnu ulogu u obuci i pomaganju afganistanskim snagama. Američki zračni napadi u utorak i srijedu su za metu imali talibanske položaje tokom žestokih borbi za kontrolu nad aerodromom u Kunduzu.

Izvor: Al Jazeera i agencije