Video: Uragan Joaquin prijeti istočnoj obali SAD-a

Animacija uragana Joaquin [Nasa.gov/YouTube]

Uragan Joaquin ojačao je u četvrtak i stigao na Bahame, a meteorolozi ne mogu potpuno sigurno utvrditi njegovu putanju koja bi mogla zahvatiti istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država.

Centar uragana je u 17:00 sati po srednjoevropskom vremenu bio u visini otoka Samana Cays na Bahamima i kretalo se na jugozapad, uz vjetar od 205 kilometara na sat, prenosi Hina.

“Promjena smjera očekuje se na sjeverozapadu i na sjeveru u petak. Joaquin je uragan treće grupe i možda će ojačati u naredna 24 sata”, upozorili su stručnjaci Američkog centra za nadzor uragana (NHC) sa sjedištem u Miamiju.

Period uragana

Joaquin je deseta tropska oluja ove godine na Atlantiku i treća koja je prerasla u uragan. Period uragana traje od juna do novembra.

Uragani ulaze u treću grupu na Saffir-Simpsonovoj skali sa pet nivoa, kada vjetar premaši 178 km/h.

“Zasad ne znamo kakve će posljedice imati Joaquin na američkoj obali”, javio je američki Weather Channel.

Po nekim procjenama uragan bi mogao proći blizu Sjeverne Karoline i Virginije, a po drugim će se udaljiti prema atlantskoj pučini.

“Kakva god bila Joaquinova konačna putanja, neki dijelovi obale će pretrpjeti različite posljedice (…) obilne pljuskove, nalete vjetra, visoke valove  i poplavu priobalnih područja”, navodi Weather Channel.

Žrtva poplava

Savezne države New Jersey i Virginia, gdje se ponegdje očekuje 30 centimetara kiše, proglasile su vanredno stanje kako bi mogle prikupiti finansijska sredstva i pripremiti se na uragan.

Južnu Karolinu je već zahvatilo nevrijeme s poplavama u kojima je poginula jedna osoba kada je nekoliko automobila preplavila bujica u Okrugu Spartanburg, izvijestila je lokalna mreža WYFF4.

Zasad su tri od deset oluja ove godine, uključujući i Joaquin, postigle snagu uragana. Najrazornija je bila oluja Erika u kojoj je krajem augusta poginulo više od 30 ljudi na karipskom otoku Dominiqueu.

Izvor: Agencije