Ukrajina: Dogovor o povlačenju oružja

Sporazum o povlačenju oružja manjeg od 100 mm su u utorak navečer u Minsku potpisali ukrajinski, ruski i izaslanik OESS-a (EPA)

Ukrajina i proruski separatisti su objavili u srijedu da su postigli dogovor o povlačenju oružja kalibra manjeg od 100 mm u području od petnaest kilometara s obje strane linije fronte na pobunjeničkom istoku.

Ta inicijativa, potvrđena nakon tri mjeseca pregovora, objavljena je 48 sati prije summita u Parizu između čelnika Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke o napretku mirovnog procesa u Ukrajini.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je pozdravio tu objavu i inzistirao na provedbi mirovnih sporazuma za istok Ukrajine potpisanih u veljači u Minsku zahvaljujući francusko-njemačkom posredovanju.

Provedba sporazuma trajati će 41 dan

Sporazumi Minsk 2 predviđaju samo povlačenje oružja većeg od 100 mm, ali ta je odredba redovno kršena, što je izazvalo smrt više od 1.000 osoba, prema međunarodnim promatračima.

Sporazum o povlačenju oružja manjeg od 100 mm su u utorak navečer u Minsku potpisali ukrajinski, ruski i izaslanik OESS-a u sklopu Kontaktne skupine za istok Ukrajine, rekla je Daria Olifer, glasnogovornica ukrajinskog izaslanika Leonida Kučme.

Provedba tog sporazuma će trajati 41 dan, kada će svaka stranka povući svoje oružje petnaest kilometara od linije fronta, prenosi Hina.

Čelnik samoproglašene republike Donjeck Aleskandar Zakračenko je prihvatio taj tekst u srijedu navečer i njegov kolega u Lugansku Igor Plotinitski treba to učiniti tijekom večeri.

Zakračenko je naglasio da se radi o “neospornom napretku u rješenju sukoba”.

‘Korak prema miru’

Njegov izaslanik Denis Pušilin drži da bi osnivanje tampon zone od 30 km predstavljalo kraj rata.

Šef misije OESS-a za istok Ukrajine Ertugrul Apakan je pozdravio “korak prema miru i stabilizaciji u interesu naroda Ukrajine”.

Ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko je također pozdravio “vrlo važnu mjeru, diplomatsku pobjedu” Kijeva.

Izvor: Agencije