Njemačka: Izbjeglička kriza veliki izazov

Samo od početka godine u Njemačkoj je registrirano ukupno 577.000 izbjeglica (AP)

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere upozorio je da se Njemačka ne može nositi s rekordnim brojem tražitelja azila koji prelaze njezine granice.

“Postojeći sustav azila nije spreman za ovakve brojke. Izbjeglička kriza golem je izazov. Trebat će nam hrabrost, strpljenje i ustrajnost”, rekao je De Maiziere predstavljajući parlamentu novi zakon kojim se želi osnažiti njemačka pravila o azilu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je 31. kolovoza da će Njemačka moći podnijeti izbjeglički val, a kasnije je objavila da je spremna primiti sve izbjeglice koje bježe pred ratom u Siriji.

“U mjesec dana nakon toga, broj azilanata porastao je na između 270.000 i 280.000. Brojka za rujan viša je nego cijele prošle godine”, rekao je Joachim Herrmann, ministar unutarnjih poslova Bavarske.

Njemački dužnosnici u Berlinu tvrde da je riječ o 210.000 i 220.000 tražitelja azila. Azil je prošli mjesec zatražilo 163.000 ljudi, prema 105.000 u kolovozu.

Uskoro će trebati ‘plan B’

Njemačka ove godine očekuje do milijun izbjeglica. Samo od početka godine u Njemačkoj je registrirano ukupno 577.000 izbjeglica.

Novi zakon koji je de Maiziere predstavio u parlamentu predviđa mjere za poboljšanje integracije izbjeglica kao i korake za brže vraćanje azilanata iz zemalja koje se smatra sigurnima.

Broj azilanata iz balkanskih država prošli je mjesec naglo pao nakon što je Merkel poručila da neće biti primljeni.

No, velik broj izbjeglica ipak stvara velike probleme prilikom obrade njihovih zahtjeva i prihvatilišta su često pretrpana.

Ministar unutarnjih poslova Donje Saske Boris Pistorius rekao je da postoje granice za broj izbjeglica koje se može zbrinuti.

“Kapacitet je iscrpljen. Već je gotovo nemoguće smjestiti ih”, rekao je Pistorius, upozoravajući da će uskoro biti potreban “plan B” odnosno da će trebati pronaći novi smještaj.

Izvor: Agencije