Khamnei traži veću spremnost iranske vojske

Lokalni zvaničnici rekli su da su iranske snage sigurnosti uhapsile određeni broj migranata (AP)

Iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Khamnei pozvao je oružane snage Irana da povećaju svoju spremnost kako bi zaštitile utjecaj te države na Bliskom istoku i odvratile potencijalne napadače.

“Oružane snage moraju hitno povećati svoju spremnost, tako da neprijatelj ni ne pomisli da napadne”, rekao je on na sastanku s vojnim komandantima, a prenijele su iranske agencije.

“Budućnost države je u rukama njenih mladih, koji moraju prepoznati svoju snagu i pomoći da Iran sutrašnjice bude sposobniji, snažniji i utjecajniji, u regiji i u svijetu”, istakao je Khamnei.

Napetost sa Saudijskom Arabijom

Khamnei često pominje “neprijatelja”, koga ne imenuje, kada govori o zapadnim silama, posebno Sjedinjene Američke Države i Izrael, koje sumnjiči za zavjeru za svrgavanje Islamske Republike, prenosi Reuters.

Napetosti su u porastu i između Irana i Saudijske Arabije. Khamnei je u srijedu upozorio da će Iran “oštro reagirati” ukoliko Saudijska Arabija pokaže nepoštovanje prema stotinama Iranaca koji su poginuli u metežu tokom hadža u toj državi prošle sedmice.

Dvije zemlje često razmjenjuju kritike i podržavaju suprotstavljene strane u seriji konflikata širom Bliskog istoka, ali se suzdržavaju od otvorene konfrontacije, prenosi Tanjug.

Saudijska Arabija upozorava na ekspanzionizam Irana, dok Teheran navodi da je mirnodopska sila, ali insistira na svom pravu da ima utjecaj u regiji.

Izvor: Agencije