Izvještaji: Iranske trupe stigle u Siriju

Do sada je direktna vojna pomoć Assadu iz Irana dolazila većinom u obliku vojnih savjetnika (EPA)

Izvještaji iz Libana navode da su stotine iranskih trupa stigle u Siriju u proteklih 10 dana i uskoro će se pridružiti snagama režima i njihovim saveznicima iz redova Hezbollaha koji vode veliku kopnenu ofanzivu uz podršku ruskih zračnih udara.

Novinska agencija Reuters danas je objavila vijest o dolasku Iranaca, citiravši dva libanska izvora.

„Zračne udare [Rusije] u bliskoj budućnosti će pratiti kopneni napadi sirijske armije i njenih saveznika“, kazao je jedan od izvora, upoznat sa političkim i vojnim dešavanjima u ovoj bliskoistočnoj državi.

„Moguće je da će buduće kopnene operacije biti fokusirane na dijelove Idliba i Hame.“

Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi ove navode.

Dva izvora agencije Reuters kažu da će operacija za cilj imati ponovno osvajanje teritorije koju je Vlada predsjednika Bashara al-Assada izgubila u borbama protiv pobunjenika.

Ukoliko se ovo dogodi, tačke djelovanja vojnog saveza u nastanku između Rusije i drugih glavnih Assadovih saveznika – Irana i Hezbollaha, fokusirat će se na osvajanje područja na sjeverozapadu Sirije koja su borci opozicije osvojili u brzim napadima ranije ove godine.

„Prethodnica iranskih kopnenih snaga počela je pristizati u Siriju. Riječ je o vojnicima i oficirima koji su određeni da učestvuju u ovoj borbi. Oni nisu saveznici, govorimo o stotinama sa opremom i oružjem. Mnogi će doći poslije njih“, navodi drugi izvor.

Zračni udari

Iračani će također učestvovati u operaciji, dodaje izvor.

Do sada je direktna vojna pomoć Assadu iz Irana dolazila većinom u obliku vojnih savjetnika.

Iran je također mobilizirao šiitske jedinice, uključujući Iračane i nekolicinu Afganistanaca, da se bore uz jedinice sirijske Vlade.

Hezbollah, libanska šiitska grupa koju podržava Iran, bori se uz sirijsku armiju od samih početaka sukoba.

Ruske zračne snage u srijedu su počele sa zračnim udarima u Siriji, napadavši područja blizu gradova Homs i Hama na zapadu države, tamo gdje se Assadove snage bore protiv nekoliko pobunjeničkih grupa.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), za koju je Rusija rekla da joj je meta napada, utaborena je većinom na sjeveru i istoku.

Alijansa opozicionih grupa, među kojima su Front Al-Nusra i Ahrar al-Sham, napravila je ogroman napredak u provinciji Idlib ranije ove godine, u potpunosti izbacivši snage režima iz pograničnog područja sa Turskom.

Izvor: Al Jazeera i agencije