Irak spreman razmotriti napade Rusije na ISIL

Ruski vojni udari će biti razmotreni ukoliko ih Moskva ponudi, kazao Abadi (EPA)

Irački premijer Haider al-Abadi izjavio je da bi razmotrio mogućnost ruskih zračnih udara na položaje boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku, ukoliko bi Moskva to ponudila, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio da Rusija takav poziv Bagdada nije dobila.

“To je mogućnost. Ukoliko dobijemo ponudu, razmotrit ćemo je”, rekao je Abadi u intervjuu za TV kanal “France 24”, koji je emitiran u četvrtak, prenio je AFP.

Lavrov je rekao da Irak nije pozvao Rusiju da izvede zračne udare na mete ISIL-a na iračkoj teritoriji.

“Mi smo pristojni ljudi, ne dolazimo ako nismo pozvani”, kazao je Lavrov novinarima na marginama skupa svjetskih lidera u Ujedinjenim narodima.

Neće u koaliciju

Moskva bi razmotrila zračne udare u Iraku, “ukoliko dobijemo takav zahtjev od Iračke vlade ili na osnovu rezolucije Vijeća sigurnosti koja prevashodno zavisi od volje iračke vlade”, rekao je za RIA Novosti visoki zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Ilja Rogačjov.

Rogačjov je rekao da “ukoliko postoje dovoljne osnove poput ovih, politička i vojna opcija bit će razmotrena”, dodao je on.

Ta agencija također prenosi riječi dužnosnika Ministarstva da se Rusija neće priključiti međunarodnoj koaliciji protiv ISIL-a koju predvode Sjedinjene Države, u obliku u kakvom je sada.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je  u srijedu da je počelo vojne operacije protiv ISIL-a u Siriji.

Izvor: Agencije