Hag: Prvo suđenje za uništavanje kulturnog blaga

Pripadniku plemena Tuarega iz Malija sudi se na Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine koji uključuju i uništavanje historijskih građevina, poput džamije u drevnom gradu Timbuktuu. To je prvi takav slučaj pred ovim sudom.

Ahmad al-Faqi al-Mahdi optužen je za uništavanje neprocjenjivog kulturnog blaga. Saslušao je optužbe podignute protiv njega na sudu u Hagu i predstavio se:

„Potičem iz plemena Tuarega. Rođen sam prije 40-ak godina u Aguniju. Završio sam Pedagošku akademiju u Timbuktuu i od 2011. radio kao državni službenik u vladi Malija, u oblasti obrazovanja.“

Godine 2012. tuareški pobunjenici, pripadnici grupe Ansar-u-Din, povezane s Al-Kaidom, zauzeli su historijski grad Timbuktu.

Uništili su brojne grobnice i džamije za koje su smatrali da nisu u skladu sa njihovim striktnim tumačenjem islama. Stotine godina historije pretvorene su u prah.

Vjerodostojni dokazi

Prema riječima tužioca, Ahmed Al-Mehdi bio je „predani pripadnik“ te grupe. Prva je osoba kojoj se sudi za ratne zločine u vezi sa uništavanjem građevina i kulturne baštine. Borci za ljudska prava nadaju se da će sudovi istražiti i druge navode protiv njega i njegovih saboraca.

„Ova zvjerstva, između ostalog, uključuju silovanje, seksualno ropstvo i prisilne brakove. Smatramo da je za Ured tužioca Međunarodnog krivičnog suda veoma bitno da uzme u obzir vjerodostojne dokaze koje je osigurao državni pravosudni sistem u vezi sa drugim zločinima“, smatra Carrie Anne Comer iz Međunarodne federacije za ljudska prava.

Timbuktu, nekada centar islamskog učenja, znatno je oštećen tokom okupacije grupe Ansar-u-Din.

Al-Mehdi će se opet pojaviti u sudnici u januaru naredne godine. Iz Međunarodnog krivičnog suda kažu kako se nadaju da će slučaj protiv njega zastrašiti one koji uništavaju kulturna blaga u drugim dijelovima svijeta.

Izvor: Al Jazeera