Erdogan: Turska neće dozvoliti teror blizu granica

Erdogan je govorio pred Parlamentom Turske (AP)

Turska neće dopustiti da se u blizini njenih granica ”ukorijeni teror” ili dogodi situacija ”svršenog čina’, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u četvrtak, dan nakon što je Rusija pokrenula zračne udare u susjednoj Siriji.

Erdogan je to izjavio u govoru pred Parlamentom u Ankari.

Ruske zračne snage počele su napade u Siriji u srijedu, ciljajući područja blizu gradova Homsa i Hame na zapadu zemlje.

Kremlj je u četvrtak saopćio da ruski zračni napadi u Siriji ciljaju “listu terorističkih organizacija” te da je prerano reći da li je predsjednik Vladimir Putin zadovoljan vojnom kampanjom.

Bombardovanje pobunjeničkih pozicija

Govoreći dan nakon što je Moskva pokrenula zračne udare u Siriji protiv “islamističkih, ekstremističkih meta”, Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, rekao je: “Ove organizacije [na listi meta] su dobro poznate i mete su izabrane u koordinaciji s vojnim snagama Sirije.”

Peskov je dodao da se treba “vrlo, vrlo pažljivo odnositi prema svim izvještajima”, jer ima “veoma mnogo lažnih” informacija.

Televizija al-Majaden, sa sjedištem u Libanu javila je u četvrtak da su ruski avioni bombardirali pobunjeničke pozicije u Siriji, uključujući ruralne oblasti u blizini grada Jisr al-Sugur, na sjeverozapadu zemlje, pod kontrolom pobunjeničke alijanse, među kojima je i ogranak Al-Kaide, grupa Front al-Nusra.

Avioni su izveli najmanje 30 udara, a meta je bila “Osvajačka armija”, navodi ta televizija naklonjena sirijskoj Vladi.

Šef sirijske opozicije u egzilu Khaled Khoja rekao je da je 36 civila ubijeno u ruskom napadu na Homs, u centralnom dijelu zemlje.

Moskva je u srijedu pokrenula prve zračne udare u Siriji u sklopu, kako su naveli, borbe protiv terorizma.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, ruska avijacija je izvela 20 zračnih napada i pogodila osam ciljeva ISIL-a u Siriji, uništivši jedno komandno mjesto ove grupe.

Izvor: Agencije