Dijalog Hollandea i Putina o ratu u Siriji

Putin će se, nakon razgovora sa Hollandeom, sastati i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel (EPA)

Francuski predsjednik Francois Hollande sastat će se danas sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zbog razgovora o krizi u Siriji, prije samita o mirovnom procesu u Ukrajini u Parizu, saopšteno je iz francuskog Predsjedništva.

U saopštenju se navodi da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim temama i Siriji.

Putin će se, nakon razgovora sa Hollandeom, sastati i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Rusija je pokrenula zračne udare u Siriji.

Kremlj je u četvrtak saopćio da ruski zračni napadi u Siriji ciljaju “listu terorističkih organizacija”, te da je prerano reći da li je predsjednik Vladimir Putin zadovoljan vojnom kampanjom.

Mete u Siriji

Govoreći  dva dana nakon što je Moskva pokrenula zračne udare u Siriji protiv “islamističkih, ekstremističkih meta”, Dimitri Peskov, Putinov glasnogovornik, rekao je: “Ove organizacije [na listi meta] su dobro poznate i mete su izabrane u koordinaciji s vojnim snagama Sirije.”

Peskov je dodao da se treba “vrlo, vrlo pažljivo odnositi prema svim izvještajima”, jer ima “veoma mnogo lažnih” informacija.

Televizija al-Majaden, sa sjedištem, u Libanu javila je u četvrtak da su ruski avioni bombardirali pobunjeničke pozicije u Siriji, uključujući ruralne oblasti u blizini grada Jisr al-Sugur, na sjeverozapadu zemlje, pod kontrolom pobunjeničke alijanse, među kojima je i ogranak Al-Kaide, grupa Front al-Nusra.

Avioni su izveli najmanje 30 udara, a meta je bila “Osvajačka armija”, navodi ta televizija naklonjena sirijskoj Vladi.

Ruska avijacija izvela je u srijedu prve zračne napade u Siriji, na zahtjev predsjednika Bashara al-Assada, pošto je ruski Parlament jednoglasno odobrio intervenciju u Siriji.

Izvor: Agencije