Čović: Nesreća nevinih test za solidarnost

Bosna i Hercegovina pruža punu potporu ispunjenju strategije Ujedinjenih naroda za borbu protiv terorizma čije dosadašnje aktivnosti već daju rezultate, kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović pred Generalnom skupštinom UN-a.

Također je istakao kako „za većinu država broj pristiglih izbjeglica predstavlja teret veći od onog koji mogu podnijeti“.

„I nesreća nevinih žrtava, a naročito djece, stavlja veliku odgovornost pred međunarodnu zajednicu i testira granice ljudske solidarnosti“, istakao je Čović.

„Veoma smo zabrinuti zbog pogoršanja razarajućih sukoba u Siriji koji dodatno destabilizira regiju i predstavlja najozbiljniju prijetnju za međunarodni mir i sigurnost. Bosna i Hercegovina najoštrije osuđuje torturu kojoj je izložen nevini sirijski narod.“

Dodao je kako ova država podržava napore generalnog sekretara UN-a i međunarodne zajednice za pronalazak mirnog rješenja rata u Siriji.

„Od suštinskog je značaja da politička tranzicija u Siriji bude vođena u skladu sa Ženevskim kominikeom“, rekao je.

Ideologija nepoštivanja života

Predsjedništvo BiH, dodao je, pažljivo prati i situaciju u Jemenu i ove država dijeli zabrinutost zbog političke destabilizacije Jemena i pogoršanja tamošnje sigurnosne i humanitarne situacije „koja je u toj zemlji poprimila nepodnošljive razmjere“.

„Pozivamo sve strane da pronađu mirno rješenje spornih pitanja u cilju uspostavljanja trajnog mira, te da neodložno dopuste prolaz humanitarne pomoći za ugrožene civile i da garantiraju sigurnost humanitarnih radnika.“

Kada je riječ o Ukrajini, Čović je istakao kako se BiH nada da će se strane u sukobu pridržavati mirovnog sporazuma postignutog u Minsku.

Istakao je kako su „terorizam i nasilni ekstremizam, bez sumnje, najozbiljniji izazov sa kojim se danas suočavamo“.

„Ideologija koju karakterizira apsolutno nepoštivanje života potkopava temeljne civilizacijske vrijednosti i postignuća“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ekonomska agenda

Osvrnuvši se na stanje u BiH, Čović je kazao: „Prije točno 20 godina dobili smo dugo očekivani mir. Danas intenzivno radimo na provedbi ekonomske agende koja će unaprijediti socijalne i gospodarske prilike, te vladavinu prava u našoj zemlji. Istovremeno implementiramo obveze prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je prije četiri mjeseca stupio na snagu. To je prvi ugovorni odnos takve vrste koji je sklopljen između BiH i EU. Naš sljedeći korak je podnošenje kandidature za stjecanje članstva. Istovremeno ulažemo napore za izgradnju društva jednakopravnosti.“

Izvor: Al Jazeera