AKP se nada pobjedi na ponovljenim izborima

Nakon što u junu ove godine vladajuća Partija pravde i razvoja nije uspjela osigurati potrebnu većinu, 1. novembra će u Turskoj ponovno biti održani parlamentarni izbori.

Privatni biznisi predstavljaju stup nove turske konzervativne srednje klase. Gradovi poput Sakarya su značajno napredovali posljednjih 13 godina. Mnogi privatnici, poput vlasnika restorana Arifa Kocaoglua, smatraju da su njihovom uspjehu najviše doprinijele liberalne ekonomske politike vladajuće AKP, javlja Bernard Smith, novinar Al Jazeere.

“Glasao sam za AKP jer sam zadovoljan njihovim radom. Nikada nisam ovoliko zarađivao kao sada, dok je AKP na vlasti. Ali, nakon što nisu uspjeli formirati vlast na prošlim izborima, ovo mi je bila prva loša sezona u posljednjih 13 godina”, kazao je Kocaouglu.

Članovi i simpatizeri su bili šokirani nakon što AKP nije uspio osvojiti parlamentarnu većinu na izborima održanim u junu ove godine.

Vlasnik prodavnice Celal Yilmaz dijeli mišljenje većine glasača da je protiv te stranke bila pokrenuta medijska kampanja.

Aktivisti na terenu

“Partija je izgubila izbore zbog priča o korupciji, lažnih priča. Navodno su predsjednik, njegov sin i ministri krali. Naravno da nismo povjerovali u te laži”, kaže on.

Jedan broj stalnih glasača AKP-a, poput Cemile Kirbac, smatra da politika partije odražava njihove vjerske stavove. Glasači smatraju da je AKP i dalje najjača u Parlamentu, na čelu sa Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Glasam za AKP jer je to najbolja opcija. Najbolje radi i ne saginje se pred zapadnim silama. Vodi nas pobožan čovjek, koji je uveo vjerske slobode”, kazala je Kirbac.

U Sakaryai je AKP osvojio 60 posto glasova na junskim izborima. Tu, ali i širom zemlje, aktivisti AKP-a su veoma dobro organizirani na terenu i već su krenuli u izbornu kampanju za ubiranje glasova.

“Razgovarali smo s lokalnim predstavnicima stranke, koji kažu da su se stranačke organizacije u nekim dijelovima zemlje uspavale i mislile da će olako pobijediti na junskim izborima. Stranka će se ovaj put potruditi da u novembru ne ponovi istu grešku”, javlja Smith.

Izvor: Al Jazeera