Tri američke porodice finansiraju Netanyahua

Kao i u ranijim kampanjama, polovina fondova za tu kampanju stigla je od samo tri američke porodice (Reuters)

Više od 90 procenata donacija za nedavnu partijsku izbornu kampanju koje je sakupio izraelski premijer Benjamin Netanyahu stiglo je iz SAD-a, pokazuju zvanični podaci.

Kao i u ranijim kampanjama, polovina fondova za tu kampanju stigla je od samo tri američke porodice, piše u petak britanski The Independent.

Netanyahu je lako pobijedio na partijskim izborima u svom konzervativnom Likudu i postao ponovo kandidat te partije za premijera na vanrednim izborima, zakazanim za mart.

Podaci koje je prikupio ured izraelskog državnog kontrolora pokazuju da je Netanyahu prikupio blizu 250.000 dolara za svoju kampanju.

Javni podaci pokazuju također da se to uklapa u ranije izborne kampanje.

‘Hvala vam, bogati Amerikanci’

I prije je više od polovine fondova stizalo od tri američke porodice: Falic sa Floride, koja je vlasnik lanca radnji Duty Free Americas na aerodromima; Scottenstein, koja posjeduje modnu kuću American Eagle Outifitters; Book iz New Yersya, koja je vlasnik firme Jet Support Systems.

“Hvala vam, bogati Amerikanci. Zašto bi dobijali novac od Izraela kada ga možemo dobijati od SAD?”, izjavio je aktivista Netanyahuove partije Jonathan Benizri.

Novac za tri puta izabranog Netanyahua na funkciju premijera se kanalizira kroz grupu Američki prijatelji Likuda, sa sjedištem u New Yorku.

Ta grupa je odbila bilo šta komentirati, a od komentara se uzdržao i glavni ured Likuda u Izraelu.

Podaci pokazuju da su članovi porodice Falic najpouzdaniji donatori Netanyahuove partijske kampanje.

Četiri člana te porodice daju najveći doprinos, odnosno svaki blizu maksimuma, oko 11.500 dolara.

Slijedi porodica Book, čija četiri člana svaki daju po 11.000 dolara, a četiri člana porodice Scottenstein po 10.000 dolara.

Porodice bez komentara

Te tri porodice se također nisu odazvale na molbu britanskog lista da komentiraju izveštaje.

Strano finansiranje izbora je kontroverzno pitanje u Izraelu i doprinosi nisu dozvoljeni u općoj izbornoj kampanji.

Ian Peleg, profesor na koledžu Lafayette u Pennsylvaniji  i član Instituta za Bliski istok u Washingtonu, kaže da to traje već godinama.

Menahem Hofnug, profesor političkih nauka na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu, izjavio je za britanski list da je Netanyahu radio naporno u posljednjih četvrt vijeka kako bi osnovao mrežu pristalica u SAD-u.

“Izrael dozvoljava donacije za partijske izbore, ali ne za nacionalne izbore”, rekao je on.

Najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je Netanyahuov Likud “za dlaku” ispred koalicije lijevog centra, koju su formirali lider laburista Isak Herzog i liderka partije Hatnua Cipi Livni , aktuelna ministrica pravde.

To je prva prednost Likuda od kako je opozicioni savez formiran, poslije najave prevremenih izbora 17. marta.

Ankete pokazuju da bi Likud osvojio 25 poslaničkih mjesta, a pomenuta koalicija jedno manje, od ukupno 120 u Knesetu.

Na trećem mjestu je nacionalistička partija Bajit Jehudi sa 15 mandata.

Izvor: Agencije