S. Koreja razvija lansiranje raketa iz vode

Institut ocjenjuje da Pjongjang za sada nema kapacitete slanja nuklearnih raketa mnogo dalje od Korejskog poluotoka (Reuters)

Nedavno načinjeni satelitski snimci daju nove dokaze da Sjeverna Koreja razvija raketni sistem lociran u vodi, koji bi joj mogao omogućiti veće kapacitete udara, objavio je u petak jedan američki institut.

Satelitski snimci koje je napravila jedna privatna tvrtka pokazuju da trup nove sjevernokorejske podmornice, koja je prvi put primjećena u srpnju 2014. godine, nosi jednu ili dvije vertikalne cijevi za lansiranje balističkih raketa ili krstarećih raketa, objavio je Institut SAD-Koreja, koji je povezan s američkim sveučilištem “Johns Hopkins”.

“Plovilo se može koristiti kao eksperimentalna platforma za tehnologiju lansiranja raketa koje su namijenjene za napad na kopnene ciljeve, što bi moglo, ukoliko uspije, dovesti do nove klase sjevernokorejskih podmornica”, naveo je Institut u analizi objavljenoj na njegovoj internetskoj stranici 38 North, prenosi Fena.

Zastarjele ruske i kineske podmornice

Razvoj kapaciteta za lansiranje raketa s podmornice dovela bi sjevernokorejsku nuklearnu prijetnju na novu razinu, jer bi omogućila slanje nuklearnih raketa mnogo dalje od Korejskog poluotoka.

Institut ipak ocjenjuje da Pjongjang za sada nema te kapacitete.

Za sada se sjevernokorejska flota podmornica sastoji uglavnom od zastarjelih podmornica sovjetske i kineske proizvodnje.

Kako navodi agencija France Press, spekulacije da Pjongjang nastoji razviti raketni sustav za lansiranje iz mora kruže već neko vrijeme.

Sjeverna Koreja je u petak odbacila poziv Južne Koreje da nastave pregovore, čime je zadala udarac naporima da se smanje tenzije na Korejskom poluotoku.

Pjongjang odbacio poziv Seula na pregovore

Južnokorejski parlament je prošlog mjeseca pozvao na nastavak pregovora o različitim pitanjima, uključujući stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji i problem obitelji koje su razdvojene u Korejskom ratu (1950-53), prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Međutim, dužnosnik južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje, koje se bavi odnosima između dve Koreje, izjavio je da Pjongjang nije prihvatio poziv Seula, ne navodeći razlog.

Sjeverna Koreja je u četvrtak upozorila SAD, glavnog saveznika Južne Koreje, da će doći do “ratne katastrofe” ako ne ukinu sankcije koje je Washington uveo nakon hakiranja internetske stranice “Sony Picturesa”.

Pjongjang je demantirao bilo kakvu umiješanost Sjeverne Koreje u taj hakerski napad.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je u obraćanju povodom Nove godine izjavio da je spreman za summit s Južnom Korejom.

Izvor: Agencije