Policijska akcija okončana, osumnjičeni ubijeni

Sarajevo – 20:00

O talačkoj krizi za Al Jazeeru je govorio Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

On je kazao da su žrtve teško mogle biti izbjegnute. “Vrlo je teško je reagirati kada neko ima jasan, rezolutan cilj, strategiju, napad i plan i dolazi uvijek sa većom vatrenom moći da završi svoj cilj. Vrlo je teško reagovati u takvoj situaciji”, kazao je Ahić.


 
Pariz – 19:18

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve zahvalio je policiji koja je ”neutralizovala opasne teroriste”.

Kazao je da su policijske jedinice pokazale veliku hrabrost i profesionalnost u vrlo teškim uslovima.

”Ostajemo mobilizovani kako bismo učinili francuski narod sigurnim na francuskom tlu”, rekao je Cazeneuve.


Dammartin-en-Goele – 18:40

Al Jazeerina reporterka Katarina Drlja javila je da su otmičari stradali u unakrsnoj vatri ispred zgrade u kojoj su držali taoca, pozivajući se na informacije koje francuski mediji prenose iz policijskih izvora.

“Pripadnici antiterorističkih jedinica najprije su bacili bombu u tu zgradu. Ne znamo da li se radi o suzavcu ili dimnoj bombi, a svakako je bilo moguće vidjeti dim kako izlazi iz zgrade. Nakon toga dvojica napadača su izašla iz zgrade pucajući. Došlo je do unakrsne vatre i obojica su stradali. Navodno je ranjen i jedan policajac”, izvijestila je Drlja.


Sana – 18:20

Said Kouachi borio se za Al-Kaidu u Jemenu, potvrdio je za Al Jazeeru jemenski zvaničnik, javlja iz Sane reporter Al Jazeere Omar Al Saleh.

Prema riječima zvaničnika, Kouachi je bio u kontaktu sa Al Kaidinim čelnikom Anwarom al-Awlakijem, koji je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u Jemenu 2011. godine.


Dammartin-en-Goele – 18:00

Francuske agencije prenose iz Dammartin-en-Goela, pozivajući se na policijske izvore, da su dvojica braće navodno izašla iz skloništa i pucala na policiju, nakon čega su ih policajci ubili u uzvratnoj vatri.

Kako navode francuski mediji, braća Kouachi ubijena su nakon što se iz štamparije, u kojoj su oni od jutros držali jednog taoca, vidio dim i začulo se više jakih eksplozija, pošto su snage francuske žandarmerije izvele napad na objekt.


Dammartin-en-Goele – 17:35

U policijskoj akciji ubijena su braća osumnjičena za napad na satirični magazin Charlie Hebdo, Cherif i Said Kouachi, potvrdila je francuska policija.

Policijski zvaničnik potvrdio za AP da je talac oslobođen.

Paralelno s ovom, okončana je i kriza u istočnom dijelu Pariza, gdje je ranije došlo do pucnjave u prodavnici košer hrane.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, javila je da je akcija u mjestu Dammartin-en-Goele trajala blizu 15 minuta, nakon čega je sve utihnulo.

“U ovom trenutku, zapravo, situacija djeluje mirno. Očito je da je akcija završila. Prije nekoliko trenutaka prošla su vozila hitne pomoći. Vidjeli smo više od 20 policijskih vozila sa sirenama upaljenim plavim svjetlima koji su krenuli prema Parizu”, izvijestila je Drlja.

Francuskim medijima je potvrđeno da su napadači ubijeni, da jedan policajac ranjen, a da je talac oslobođen.

“Vidjeli smo u tih 15 minuta, koliko je akcija trajala, helikoptere u zraku, vozila hitne pomoći i policije. Čula se pucnjava, što odgovara uobičajenoj akciji antiterorističkih jedinica. Vidio se dim u zgradi u kojoj su navodno bila dvojica braće sa taocem”, kazala je ona.


Dammartin-en-Goele – 17:27

Francuska antiteroristička policija upala je u malu štampariju na sjeveru Francuske, gdje su se nalazila dva glavna osumnjičenika za napad na Charlie Hebdo, i ubila ih, javljaja francuski list Le Monde, koji citira generalnog direktora Nacionalne žandarmerije.


Dammartin-en-Goele – 17:03

Na mjestu gdje otmičari drže taoce čuju se pucnji i nekoliko eksplozija, javlja Reuters. Iznad zgrade gdje se nalaze napadači na magazin Charlie Hebdo diže se dim, a na krovu se nalaze četiri člana snaga sigurnosti.


Dammartin-en-Goele – 16:28

Nekoliko stotina policajaca okružilo je zgradu gdje smatraju da se napadači nalaze u mjestu Dammartin-en-Goele sjeveroistočno od Pariza, te sa njima uspostavili komunikaciju, javlja reporterka Al Jazeere, Katarina Drlja.

„Imaju jednog taoca, i spremni su umrijeti, da idu do kraja, zbog čega se postavlja pitanje kako će se ova kriza završiti“, rekla je Drlja.

„Francuski MUP javlja da bi kriza mogla trajati satima, možda i danima i da će glavna briga policije biti briga za taoca. Antiteroristička jedinica zbog taoca još nije krenula sa napadom“, dodala je ona.


Pariz – 16:15

Katarina Drlja razgovarala je s Pierreom Fraidenraichom direktorom Liberationa gdje se priprema naredni broj magazina Charlie Hebdo.


Elitne policijske jedinice pokušavaju uspostaviti dijalog s dvojicom osumnjičenih za smrtonosni napad na magazin Charlie Hebdo, koji su opkoljeni u industrijskoj zgradi u mjestu nedaleko od Pariza i drže jednog taoca, izjavio je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

Istovremeno, u Parizu je toku krizni satanak, koji je sazvao predsjednik Francuske.

U napadu na redakciju satiričnog lista u četvrtak poginulo je 12 ljudi.

“Prioritet je riješiti ovu krizu na najbolji mogući način, a to je bez nasilja. Prioritet je uspostaviti kontakt s osumnjičenima. Ovo bi moglo trajati satima, čak i danima”, kazao je Pierre-Henry Brandet za televiziju BFMTV.

Ranije je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve saopćio da je u toku velika policijska akcija “neutraliziranja” osumnjičenih u mjestu Dammartin-en-Goele, oko 40 kilometara sjeveroistočno od Pariza.

Također, Yves Albarello, zamjenik šefa policijskog odjela Seine-et-Marne, ranije je za lokalnu televiziju izjavio da je policija stupila u kontakt s osumnjičenima, koji su navodno kazali “da drže jednog taoca i da žele umrijeti kao mučenici”.

[EPA]

 

‘Napad na humanost’

U Parizu se sinoć hiljade ljudi okupilo drugu noć za redom na Trgu Republike, udaljenom kilometar od scene masakra koji se odigrao dan ranije.

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je minutom šutnje odana pošta žrtvama napada.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je na toleranciju, podsjetivši na zastrašujuće snimke ubistva policajca na ulici ispred redakcije.

“Sada znamo kako se taj policajac zvao. Bio je to Ahmed Merabet. Bio je musliman”, rekao je Ban novinarima u sjedištu UN-a.

“To je još jedno podsjećanje s čime se zajedno suočavamo. Nikada to ne treba gledati kao borbu religija, za religiju ili u ime religije. Napad na Charlie Hebdo je napad na humanost, smišljen da zastraši. Ako to podstakne mržnju, pokrenut će i spiralu nasilja, a to je upravo ono što teroristi žele”, rekao je Ban ističući: “Ne smijemo upasti u tu zamku.”

Američki predsjednik Barack Obama nenajavljeno je posjetio Ambasadu Francuske u Washingtonu, upisao se u knjigu žalosti i izrazio solidarnost s francuskim narodom.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO