Egipat proširuje tampon zonu na Sinaju

Planirano je da širina tampon zone iznosi 500 metara, ali se sada proširuje za još 500 metara (EPA)

Egipat je počeo s radovima na dupliranju širine tampon zone duž granice s Gazom, kako bi spriječio ulazak ekstremista sa tog područja pod palestinskom upravom, saopćili su egipatski sigurnosni zvaničnici, prenosi Tanjug.

Planirano je da širina tampon zone iznosi 500 metara, ali se sada proširuje za još 500 metara, navodi AFP.

Evakuacija stanovništva iz 1.220 kuća na području označenom za proširenje zone je počela, rekli su zvaničnici, dodajući da “za sada nijedna kuća nije srušena”.

Izgradnja tampon zone dolazi nakon samoubilačkog bombaškog napada 24. oktobra, u kome je poginulo 30 egipatskih vojnika, a više desetaka ih je ranjeno.

Vanredno stanje

Nakon incidenta, Egipat je proglasio vanredno stanje u trajanju od tri mjeseca u dijelovima sjevernog Sinaja, udaljenog, ali strateški važnog regiona koji se graniči s Izraelom i Gazom.

Egipat sumnjiči palestinske ekstremiste da pomažu napade pobunjenika protiv egipatskih snaga sigurnosti, koji su pojačani od kako je vojska svrgla predsjednika Muhameda Mursija u julu 2013. godine.

Egipatska vojska je, također, intenzivirala uništavanje tunela iz Gaze, za koje tvrdi da služe palestinskoj grupi Hamas za krijumčarenje oružja, hrane i novca.

Od svrgavanja Mursija, prema navodima vojske, uništeno je više od 1.600 tunela.

Pobunjenici na Sinajskom poluotoku ubili su desetke policajaca i vojnika nakon svrgavanja Mursija i najavili osvetu zbog obračuna policije s njegovim pristalicama, u kome je poginulo više od 1.400 ljudi.

Izvor: Agencije