Šri Lanka bira predsjednika

Drugi mandat Mahinda Rajapakse popraćen je optužama za korupciju (Reuters)

Građani Šri Lanke u četvrtak su krenuli na birališta, gdje će glasovati za predsjednika.

Aktualni šef države Mahinda Rajapakse nada se osvojiti i treći mandat, usprkos optužbama za korupciju i nesposobnost da postigne nacionalno pomirenje.

Rajapakse se činio uvjeren u pobjedu kad je u studenom najavio prijevremene izbore, pet godina nakon okončanja tamilske pobune, koja je traumatizirala zemlju desetljećima.

Priklanjanje njegova ministra zdravstva oporbi učinilo je kampanju nemilosrdnom i beskompromisnom te analitičari smatraju da je teško prognozirati pobjednika tog duela.

Nezavisni promatrači

Ministar zdravstva Maithripala Sirisena bio je prilično nepoznat do objave kandidature, koja je izazvala val skupova razočaranih Rajapakseom i njegovom moćnom obitelji.

Dosadašnji predsjednik izjavio je da ne sumnja u reizbor.

“Odnijet ćemo veliku pobjedu. To je jasno”, kazao je on na biralištu, kako prenosi Hina.

Nezavisni promatrači raspoređeni su kako bi obeshrabrili pokušaje zatrašivanja, posebice na sjeveru s velikim postotkom Tamila, a Washington je pozvao na održavanje mirnih i lojalnih izbora.

Vlada mora osigurati glasovanje “bez nasilja i zastrašivanja”, kazao je glasnogovornik State Departmenta Jen Psaki.

Optužbe za korupciju

Oponenti optužuju vlasti da su rasporedile vojsku u tamilskim zonama kako bi zastrašivala birače.

Nakon vojne pobjede nad Tamilskim tigrovima 2009. godine, najstariji čelnik Južne Azije ostvario je nedugo nakon toga, 2010. godine, trijumfalnu izbornu pobjedu, ali nije bio u stanju sklopiti pomirenje s tamilskom manjinom, ističu njegovi osporavatelji.

Njegov drugi mandat popraćen je optužama za korupciju, nepovjerenjem u sudstvo i sumnjama u nezakonito bogaćenje njemu bliskih političkih dužnosnika.

Izvor: Al Jazeera