Napadi na džamije u Evropi

Napadnute su dvije džamije u dva različita francuska grada, a bačena je zvučna bomba na treću džamiju u gradu Le Mans (Al Jazeera)
Napadnute su dvije džamije u dva različita francuska grada, a bačena je zvučna bomba na treću džamiju u gradu Le Mans (Al Jazeera)

Nakon jučerašnjeg smrtonosnog napada na redakciju magazina Charlie Hebdo, tokom noći na četvrtak izvedeno je više napada na muslimanske objekte širom Francuske, a oskrnavljena je i jedna džamija u Beču.

U Holandiji, izveden je pokušaj napada na marokansku džamiju.

U Francuskoj, napadnute su dvije džamije u dva različita grada, a bačena je zvučna bomba na treću džamiju u gradu Le Mans.

Osuda napada na bogomolje

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve “najodlučnije je osudio napade i oskvrnjivanje” nekih muslimanskih bogomolja u Francuskoj.

“Nećemo trpjeti nikakav čin, nikakvu prijetnju bogomolji, kao ni neprijateljstvo prema Francuzima zbog njihova porijekla ili vjere. Odgovorni za takve čine moraju znati da ćemo ih pronaći, uhapsiti i kazniti”, poručio je Cazeneuve novinarima.

Ministarstvo pravde je u četvrtak poslalo sudovima cirkularno pismo kojom traži da popišu svaki islamofobni čin za centralnu bazu podataka.

U mjestu Port-la-Nouvelle na jugu Francuske, nekoliko hitaca je ispaljeno u pravcu jednog manjeg mjesta za molitvu muslimana.

Napadnut je i restoran brze hrane čiji su vlasnici muslimani u mjestu Villefrance-sur-Saone.

Nekoliko metara od džamije eksplodirala je improvizirana eksplozivna naprava u zoru, oštetivši fasadu, izjavio je glavni tužilac u tom gradu, Gregoire Dulin.

Prema njegovim riječima, “nijedna pretpostavka se ne može iznijeti kad je riječ o uzroku tog akta”.

Uvredljive poruke

U Beču, nepoznate osobe su na zidu pored ulaza u džamiju Tuna ispisali uvredljive poruke protiv islama i muslimana.

Pokrenuta je istraga nakon što su se građani obratili policiji, prenosi Anadolija.

Džamija Tuna se nalazi u Trećem bečkom okrugu, a djeluje pod nadležnošću Islamske federacije Beča.


Islamska federacija nije zatražila
pojačano nadgledanje džamija [Anadolija]

Zvaničnik džamije Ercan Karakus je istakao da su zapazili uvredljive poruke na zidu džamije kada su došli na jutarnju molitvu, nakon čega su obavijestili policiju.

Prema njegovom mišljenju, ovaj incident u Beču desio se pod utjecajem napada u Parizu kada je život izgubilo 12 osoba, među kojima četvero karikaturista i dva policajca.

Iz ove krovne organizacije je rečeno da su dobili više prijetnji telefonom, ali da smatraju da mjere sigurnosti nisu potrebne.

O prijetnjama, kako se ističe, informirane su nadležne službe, ali nije zatraženo pojačano nadgledanje džamija.

Karakus je podsjetio da su ranije zabilježeni slučajevi kada su ostavljene svinjske glave ispred muslimanskih bogomolja i napadi na pokrivene muslimanke.

“To nama jako smeta. Kako da znamo da nam sada neće ništa uraditi dok se uvečer molimo u džamiji”, kazao je Karakus.

U holandskom gradu Vlaardingen zabilježen je pokušaj napada na marokansku džamiju Al-Hijra, javlja Anadolija.

Iz uprave džamije kazali su da je u ranim jutarnjim satima nepoznata osoba ili više njih bacili pred vrata džamije zapaljenu kutiju spreja.

U napadu, koji su zabilježile i sigurnosne kamere, nije pričinjena materijalna šteta.

Policija istražuje incident, a nekoliko udruženja ranije su podnijela krivičnu prijavu zbog napada na džamije u Holandiji.

Sigurnosne mjere

Dan nakon napada na redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo u Parizu u kojem je život izgubilo 12 osoba, a 11 ranjeno, sigurnosne mjere su podignute na najviši nivo u cijeloj zemlji.

U južnom predgrađu Pariza, Montrouge, nepoznati napadač otvorio je vatru iz automatskog oružja na jednu pripadnicu policije i radnika obližnje radnje.

U međuvremenu, pripadnica policije, čije je stanje bilo kritično, je preminula.

Iako, za sada, nije utvrđena nikakva veza između napada na Charlie Hebdo i pucnjave u Montrougeu, odlučeno je da taj predmet bude povjeren antiterorističkom tužilaštvu, prenose francuski mediji.

U saopćenju, čelnici Francuskog vijeća muslimana (CFCM), tijela koje predstavlja islam u Francuskoj, i Unije islamskih organizacija Francuske (UOIF, bliska Muslimanskoj braći) pozvali su danas “građane muslimane da se masovno pridruže nacionalnoj manifestaciji” koja je predviđena za predstojeći vikend.

Imam Bosanskog kulturnog centra u Parizu kazao je za Al Jazeeru kako se nada da će svi Francuzi shvatiti poruku muslimana širom Evrope.

Abduselam ef. Fetić istakao je da napad na redakciju francuskog magazina nije počinjen u ime muslimana.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO