Letonija za ublažavanje sankcija Moskvi

Sve izmjene kaznenih mjera mora jednoglasno odobriti svih 28 članica Evropske unije (EPA)
Sve izmjene kaznenih mjera mora jednoglasno odobriti svih 28 članica Evropske unije (EPA)

Letonija, koja je preuzela rotirajuće predsjedavanje Evropske unije, ocijenila je da je Rusija otvorenija za sporazumno rješenje ukrajinskog sukoba i time pojačala šanse za ublažavanje sankcija protiv Moskve.

Ministar vanjskih poslova Letonije Edgars Rinkevičs, koji će narednih dana posjetiti Kijev i Moskvu, rekao je da vidi izvjesne signale dobre volje sa ruske strane da bliže sarađuje s Evropskom unijom.

“Ako se situacija na istoku Ukrajine poboljša, mi ćemo sigurno podržati ublažavanje sankcija”, istakao je on.

Rinkevičs je pomenuo i rusku kontrolu svoje granice s Ukrajinom i priliv oružja u oblasti u kojima su aktivne proruske snage.

Sastanak 15. januara

“Moramo biti fleksibilni. Ako uočimo napredak, trebamo djelovati u skladu s tim. Ako ga nema, nema ni razloga da ublažavamo sankcije”, istakao je on.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin se treba sastati s ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom 15. januara u Kazahstanu, a sastanku će prisustvovati i predsjednik Francuske Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel, podsjetio je AFP.

Zemlje EU-a trebale bi preispitati ekonomske sankcije protiv Moskve tokom narednih sedmica.

Sve izmjene kaznenih mjera mora jednoglasno odobriti svih 28 članica EU-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Rusija je prva poslala čovjeka u svemir. Međutim, naučna reputacija ove države posljednjih je decenija u velikom padu. Ulažu se napori da se Rusija vrati na staze stare slave, ali taj put nije nimalo lak.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO