Ko su braća Kouachi

Cherif i Said Kouachi su u bjekstvu (AP)
Cherif i Said Kouachi su u bjekstvu (AP)

Francuz Cherif Kouachi (32) kojeg policija traži kao osumnjičenog za napad na redakciju sedmičnog satiričnog lista Charlie Hebdo, poznat je službama za suzbijanje terorizma i već je osuđivan zbog sudjelovanja u mreži za slanje boraca u Irak, a njegov brat Said (34), za kojim također traje potraga, nema policijski dosje.

Dvojicu braće sumnjiči se da su u srijedu u Parizu ubili 12 ljudi.

Zajedno s još dvojicom braće i sestrom, oni su šest godina, od 1994. do 2000, bili smješteni u odgojnoj ustanovi u Correzeu, u Treignacu, navodi agencija AFP, koja potvrđuje informaciju lokalnog lista La Montagne.

“Djecu su nam 1994. povjerile socijalne službe u Parizu jer su živjeli u osjetljivoj porodici”, rekao je za La Montagne Patrick Fournier, glavni odgajatelj u toj ustanovi. Opisao ih je kao “potpuno integrisane” i kao osobe koje “nisu nikada imale problema s ponašanjem” tokom boravka u domu.

“Said je kod nas završio hotelijersku školu”, a Cherif je “završio elektrotehničku školu”, rekao je Fournier.

Zatvorska kazna

Cherif Kouachi, rođen 1982. u Parizu, francuski je državljanin, s nadimkom Abou Issen i pripadnik je takozvane mreže Buttes-Chaumont, nazvane po jednoj pariškoj četvrti.

Pod vodstvom Farida Benyettoua, ta je mreža utemeljena sa zadaćom da šalje borce u Irak.

Upravo prije nego je otišao u Irak preko Sirije, bio je uhapšen 2008. i osuđen na tri godine zatvora, od čega 18 mjeseci uslovno.

U zatvoru Fleury-Merogis gdje je od novembra 2005. do oktobra 2006. bio u pritvoru, upoznao se s Djamalom Beghalom, osuđenim na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog pripreme atentata.

Prema izvorima francuskih medija, bio je “pod utjecajem” Beghala.

Kouachi je ranije bio zainteresovan za rep, prema emisiji koju je 2005. prikazala televizija France 3.

Njegov dvije godine stariji brat Said, rođen je 1980, također u pariškom 10. arondismanu i do napada na Charlie Hebdo nije privlačio pažnju policije.

Treći osumnjičeni se predao

Njegova je lična karta pronađena u automobilu koji su osumnjičenici ostavili u srijedu u Parizu.

Na prvoj potjernici objavljenoj u srijedu bilo je i ime trećeg osumnjičenika, Mourada Hamyda (18), Kouachijevog šure.

Sumnjiči ga se da je pomagao napadačima. Jedan očevidac je rekao da je u automobilu u trenutku bijega bila i treća osoba.

Mourad Hamyd u srijedu predvečer predao se policiji u Charleville-Mezieresu,pošto je vidio da njegovo ime kruži društvenim mrežama, prenosi AFP.

Korisnici interneta koji su se predstavili kao njegove školske kolege, napisaleisu nešto ranije na Twitteru da je u vrijeme napada bio s njima u školi.

Izvor: Agencije


Povezane

U Francuskoj je Dan žalosti, u znak sjećanja na žrtve jučerašnjeg napada. O napadu u razgovaramo sa našim gostom.U Zagrebu je Danijel Bučan, arabista i stručnjak za vanjsku politiku.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO