Istanbul: Bombašica porijeklom iz Dagestana

Turska policija istražuju moguće veze bombašice s Al-Kaidom i ISIL-om (Anadolija)
Turska policija istražuju moguće veze bombašice s Al-Kaidom i ISIL-om (Anadolija)

Bombašica samoubojica, koja je aktivirala eksplozivnu napravu u Istanbulu pri čemu je poginuo jedan policajac, a drugi ranjen, identificirana je kao ruska građanka po imenu Dijana Ramazova, prenijeli su turski mediji.

Policajac Kenan Kumaš ubijen je u bombaškom napadu na Ured za turizam pri policijskoj upravi četvrti Sultanahmet 6. siječnja.

Policija i Nacionalna obavještajna agencija (MIT) potvrdili su, nakon provedene istrage, da su „strani telefonski brojevi“ pronađeni u mobitelu napadačice, koja je govorila ruskim jezikom s taksistom prije napada.

Doputovala iz Dagestana

Tragove su, navodno, naveli policiju da vjeruju kako je žena, koji je ušla u Tursku u lipnju 2014. kao turist, najvjerojatnije iz Čečenije.

Nakon što su turski mediji objavili identitet napadačice, web portal Kavkazpress prenio je kako je Dijana Ramazova bila ruska državljanka iz Republike Dagestan te da je Rusija pokrenula istragu i u toj regiji nakon napada.

Turska policija, u međuvremenu, istražuju moguće veze bombašice s Al-Kaidom i grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Traje policijska istraga

Prethodno je i turski ministar unutarnjih poslova Efkan Ala izjavio kako je vlastima poznat identitet osobe koja je izvela bombaški napad u istanbulskoj četvrti Sultanahmet prije dva dana.

Napomenuo je da je istraga u vezi sa ovim slučajem napredovala, ne želeći iznositi više detalja prije nego što bude okončana.

„Vrlo je bitno da postižemo rezultate u istrazi. Provodimo vrlo ozbiljne aktivnosti u vezi sa prevencijom, ali i sa otrkivanjem povezanih sa bombaškim napadima. Budite još malo strpljivi i saznat ćete konačne rezultate“, rekao je Ala.

Dan ranije, odgovornost za napad preuzela je ljevičarska oružana skupina Revolucionarni narodni oslobodilački front (DHKP-C), navodeći kako je napad preuzela jedna njihova članica.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO