Fetić: Napad nije počinjen u ime muslimana

Fetić kaže da su muslimani u Francuskoj pozvani da učestvuju na protestnom maršu u subotu (EPA)
Fetić kaže da su muslimani u Francuskoj pozvani da učestvuju na protestnom maršu u subotu (EPA)

Razgovarao: Harun Cero

Francuska bruji o terorističkom napadu na redakciju satiričnog sedmičnika Charlie Hebdo, u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Četiri karikaturista, uključujući i urednika francuskog lista, dvojica policajaca te još šestero ljudi su postali žrtve trojice maskiranih muškarca, naoružanih automatskim puškama Kalašnjikov i bacačem raketa, koji su otvorila vatru na redakciju magazina u Parizu u srijedu.

Među ljudima vlada nevjerica i ogorčenje, a imam Bosanskog kulturnog centra u Parizu Abduselam ef. Fetić kaže da je trenutno situacija mirna, ali da su se tokom noći desili manji napadi na nekoliko džamija u Francuskoj.

  • Kakva je situacija u Francuskoj dan nakon napada na redakciju lista Charlie Hebdo?

Fetić: Za sada nema nikakvih problema i situacija se smirila. Čuli smo da je bilo nekoliko incidenata, to jeste, napada na džamije u Francuskoj, ali u Parizu i okolini nije bilo takvih napada.

Ono što je i dalje vidno, jeste prisustvo policije i specijalnih jedinica koji tragaju za počiniocima ovog napada.

Vidljiva je i uplašenost kod muslimana, ali oni nemaju razloga da budu uplašeni i da se osjećaju krivim za ovo zlodjelo.

  • Kako je reagovala francuska javnost na ovaj napad?

– Reakcija javnosti je podijeljena, ali je dobra stvar što većina čelnika i normalnih građana ove države, uključujući predsjednika Hollandea, žele da se situacija smiri. Jedino šta oni traže jeste da muslimani u Francuskoj osude ovaj čin i da pokažu da su protiv ovog napada, tako što će u subotu, kada bude veliki marš, odnosno miting u Parizu, prisustvovati istome.

Naglašeno je da se moraju poštovati republikanske vrijednosti Francuske i sloboda govora, a da će oni dati sve od sebe da prava muslimana budu zaštićena.

  • Da li se muslimani iz regije, koji žive u Francuskoj, osjećaju ugroženim i da li je bilo kontakta između džemata u Francuskoj povodom napada?

– Jučer smo cijeli dan bili na liniji sa drugim džematima u Francuskoj, ali isto tako smo kontaktirali predstavnike drugih islamskih zajednica da bi došli do nekog zajedničkog zaključka.

Konstatirali smo da svi trebamo oštro osuditi ovaj napad i da budemo svi jedinstveni u tom stavu, to jeste da nas ne razdvajaju neke podjele ili privatne nesuglasice.

Konstatirali smo da na ovaj događaj ne smijemo gledati kao čin islama, nego ga moramo osuditi kao muslimanski ummet [zajednica].

Trebamo uraditi sve što je u našoj moći da se ovako nešto ne ponovi, a to jedino možemo uraditi ako govorimo kao jedna zajednica. Ne smijemo dozvoliti da ovaj napad bude pripisan islamu, jer to ne odgovara učenju ove religije i njene ljepote.

  • Imate li utisak da pojedinci u Francuskoj, a i ostalim državama Evrope, ovaj napad osuđuju samo kao čin islama, a ne kao teroristički čin?

– Nažalost, može se primijetiti, od strane nekih ekstremnih krugova, da osuđuju ovaj napad baš na taj način. Osude idu direktno na račun islama i muslimana, međutim, ono što sam primijetio jeste da ipak ova druga strana prevladava i da francuski mediji naglašavaju da ne treba kriviti islam i muslimane jer to samo vodi ka nepoželjnoj situaciji za sviju nas.

  • Da li je bilo interakcije džemata i Ambasade BiH u Francuskoj?

– Oglasila se, naravno, i Bosanskohercegovačka ambasada. Oni su također mišljenja da je situacija normalna i da sve ide svojim pravcem, bez neke napetosti u većini dijelova Francuske.

Pred sinoćnje proteste je postojao strah da bi moglo doći do nemilih scena, ali, na svu sreću, velikih incidenata ili napada na muslimane nije bilo.

Nadam se da će francuski narod shvatiti poruku muslimana širom Evrope. Ovo nije učinjeno u naše ime.

Odgovorni pojedinci trebaju biti kažnjeni za ovo, jer oni su to i više nego zaslužili.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U napadu na sjedište satiričnog lista “Charlie Hebdo” u Parizu poginulo je 12 ljudi, od toga osam novinara, jedan posjetilac redakciji magazina i tri policajca. Dio napada zabilježen je i amaterskim kamerama. Neki od ovih snimaka su uznemirujući.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO