SAD traži izručenje Romana Polanskog

Reditelj je odslužio 42 dana u zatvoru kao dio dogovora od 90 dana zatvora (EPA)

Sjedinjene Američke Države su uputile Poljskoj službeni zahtjev za izručenje francusko-poljskog reditelja Romana Polanskog osuđenog za seksualni zločin protiv djeteta u SAD-u.

Ova proceduru je uslijedila nakon poziva na sud radi saslušanja u oktobru, navelo je u srijedu poljsko Državno tužilaštvo.

“Zahtjev za izručenjem je upućen petog januara i bit će predan regionalnom tužilaštvu Krakova koje provodi istragu”, rekao je glasnogovornik Državnog tužilaštva Mateusz Martyniuk.

Na pitanje o mjestu prebivališta Polanskog, Martyniuk je rekao da ono nije važno, te da je on u oktobru saopćio svoju adresu i obavezao se odazvati na svaki poziv tužilaštva.

Pobjegao iz SAD-a

Advokat Romana Polanskog Jerzy Stachowicz je rekao da je upoznat sa zahtjevom za izručenje i odbio je reći nalazi li se njegov klijent u Poljskoj.

Sud u Kaliforniji je u decembru odbio zahtjev redatelja da se zatvori 37-godišnji slučaj seksualnog napada na djevojčicu.

Sjedinjene Države ga traže zbog silovanja 13-godišnje Samanthe Geimer tokom snimanja u Los Angelesu 1977. i smatraju ga bjeguncem jer je napustio zemlju nakon što je priznao krivicu za taj odnos.

Reditelj je odslužio 42 dana u zatvoru kao dio dogovora od 90 dana zatvora.

Pobjegao je iz SAD-a naredne godine smatrajući da bi sudija koji je vodio njegov slučaj mogao odbaciti dogovor i osuditi ga na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Reditelj, glumac, scenarist i producent, Polanski je autor četrdesetak filmova, među kojima su “Bal vampira”, Rozmerina beba”, “Chinatown”, “Stanar”, Tess” i “Pijanist”.

Novi film

Trenutno Polanski priprema film o aferi Dreyfus, koji bi se djelomično mogao snimati u Poljskoj.

Nezavisni sud će razmotriti zahtjev za izručenjem Romana Polanskog.

Ako ga odbije, taj će slučaj biti zatvoren, a ako ga prihvati, krajnju odluku će donijeti ministar pravosuđa.

Poljsko državno tužilaštvo navodi da je izručenje Polanskog teoretski moguće.

Izvor: Agencije