Ljevičari odgovorni za napad u Istanbulu

Ljevičarska oružana grupa Revolucionarni narodni oslobodilački front (DHKP-C) preuzela je odgovornost za samoubilački napad u Istanbulu, u kojem je jedan policajac poginuo, a drugi je ranjen, prenose agencije.

U saopćenju objavljenom na web stranici bliskoj grupi navodi se da je napad izvela Elif Sultan Kalsen, za koju mediji u Turskoj pišu da ima dvadesetak godina.

Na web stranici piše i da je napad izveden “kako bi se kaznile ubice Berkina Elvana” i “da se pozove na suočavanje s fašističkom državom, koja štiti korumpirane, kradljive ministre AKP-a [Partija pravde i razvoja]”.

Berkin Elvan je 15-godišnjak kojeg je ubila policija tokom antivladinih protesta u Istanbulu 2013. godine.

Napad u utorak se desio pet dana nakon što je član zabranjene marksističke grupe napao policiju na straži ispred palate Dolmabahce u Istanbulu.

Muškarac po imenu Firat Ozcelik bacio je dvije bombe na počasnu stražu, ali one nisu eksplodirale.

DHKP-C je saopćio da stoji iza napada na palatu u kojoj su smješteni uredi turskog premijera, a tada je upozorio da će izvršiti nove napade, prenose agencije.

Hrabri čin policajca

Kako se navodi, ova grupa je odgovorna i za lanjski napad bombaša samoubice na ambasadu SAD-a u Ankari, kao i za više napada na policijske stanice u Turskoj.

DHKP-C se smatra terorističkom grupom u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Žena-samoubica u utorak poslije podne je ušla u policijsku stanicu u Sultanahmetu i raznijela se, kada je poginuo jedan policajac, dok je drugi zadobio lakše povrede.

Premijer Turske Ahmed Davutoglu kazao je kako je bombašica samoubica imala kod sebe tri bombe, ali da je hrabrim činom poginulog policajca spriječena veća tragedija, javlja agencija Anadolija.

Nakon što je dobio dojavu o bombaškom napadu na Ured za turizam pri Policijskoj upravi, Davutoglu se odmah sastao s ministrom unutrašnjih poslova te konstantno pratio razvoj događaja.

On je istakao da je policajac Kenan Kumas, koji je izgubio život, herojski djelovao, spriječivši bombašicu samoubicu da uđe u objekat te je na taj način spriječio veću tragediju i pogibiju drugih kolega.

Četvrt Sultanahmet u Istanbulu jedan je od najprometnijih dijelova u starom dijelu grada na Bosforu, gdje se nalazi većina simbola te turske metropole, poput džamije Sultana Ahmeda ili Aja Sofije.

Izvor: Al Jazeera i agencije