Washington nastavlja povlačenje snaga iz Afganistana

SAD planira ove godine prepoloviti broj svojih vojnika u Afganistanu te da ga u 2016. godine još više reducirati (AFP)

Sjedinjene Američke Države ostaju pri planu da ove godine prepolove broj svojih vojnika u Afganistanu te ga u 2016. godine još više reducirati, iako je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani predložio da njegov američki kolega Barack Obama ponovo razmotri taj rok.

Međutim, Ghanijeve riječi samo su dio sve snažnije rasprave o tome hoće li se Bijela kuća držati već dva puta dopunjenog plana da do kraja ove godine smanji broj američkih vojnika na oko 5.000, a da ih do kraja 2016. godine tamo bude onoliko koliko je potrebno za američku ambasadu Kabulu, prenose agencije.

Ghani je možda Obami dao politički izgovor odluči li američki predsjednik odustati od svoga obećanja o povlačenju ne bi li sačuvao krhke uspjehe postignute u 13 godina rata i spriječio slom lokalnih snaga kakav se prošle dogodio u Iraku, pišu agencije.

“Pretpostavljam da će on na vrijeme razmotriti te odluke”, rekao je James Dobbins, bivši Obamin specijalni predstavnik za Afganistan i Pakistan.

Na tu će odluku utjecati razni faktori, od toka rata i pomirenja afganistanskih vlasti s talibanima, do mišljenja američke javnosti i predsjedničke debate 2016. godine.

Porasla podrška ratu

Odluči li Obama promijeniti odluku, možda kod kuće naiđe na odobravanje.

Američka nesklonost ratu u u Afganistanu čini se da se smanjuje, zbog jačanja grupe Islamska država Irak i Levant, koja je, nakon američkog povlačenja iz Iraka 2011. godine, zauzela velike dijelove Iraka i Sirije.

Po anketi Washington Posta i ABC-a objavljenoj u ponedjeljak, podrška ratu u Afganistanu narasla je u odnosu na 2013. godinu.

Većina ispitanika, njih 56 posto, smatra da taj rat nije trebalo voditi, ali 38 posto ih kaže da jeste.

U julu 2013. godine, kad je podrška ratu bila najniža, samo ga je 28 posto ispitanika smatralo opravdanim.

U nedjeljnome televizijskom intervjuu Ghani se, iako suzdržano, založio za jače američko prisustvo u svojoj zemlji.

“Um postane opterećen rokovima. Ali, rokovi nisu dogma”, rekao je Ghani. “Ako su obje strane, a u ovome slučaju brojni partneri, dali sve od sebe da se ciljevi ostvare i napredak postoji, onda mora biti i spremnosti na ponovno razmatranje tih rokova.”

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren, kazao je o tim Ghanijevim riječima: “Plan povlačenja i dalje je na snazi i nema promjena u rokovima povlačenja.”

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO