Suniti i iračka vojska zajedno protiv ISIL-a

Napadi se događaju u vreme kada iračka vojska slavi 94 godine postojanja.

Vlasti u Bagdadu su odlučile da ovaj put neće biti vojne parade, iako iračka vojska slavi 94 godine postojanja, nego tek simbolična ceremonija.

Prioritet im je borba protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji u svojim rukama drži veći dio države. 

Nedaleko od Ramadija, grada 100 kilometara udaljenog od prijestolnice Iraka, djeluje jedinica za demontiranje bombi. U traženju improvizovanih eksplozivnih sredstava, koje postavlja ISIL protiv iračke vojske, koriste robota.

Opremu je obezbijedila američka vojska, jer je proces pretraživanja terena zahtijevan.

“Napredovanje vojske je usporeno zbog mina i ekplozivnih naprava. Imamo pomake i postepeno vraćamo svoju teritoriju, ali kapaciteti su nam ograničeni kad je u pitanju demontiranje eksplozivnih sredstava”, rekao je Omar Shamees, komandant policije u Ramadiju.

Pomoć sunitskih plemena

Ramadi je centar provincije Al-Anbar, koja je većinom pod kontrolom ISIL-a.

Pripadnici te grupe pokušavaju zauzeti i ovaj grad. Iračka vojska im pruža otpor, a pomažu joj nedavno priključena sunitska plemena.

Vojnici odani Omaru Shinaanu Aldulamiju zajedno s policijom patroliraju naseljima u Ramadiju.

Vojna podrška sunita borcima iračke vlade je rijetkost zbog toga što je vlada u Bagdadu šiitska. To je jedan od razloga zbog čega Bagdad izbjegava naoružavanje sunita u provinciji Al-Anbar u borbi protiv ISIL-a.

“Vlada nam ne pomaže, iako smo pomoć tražili nekoliko puta. Uvijek se ogluše na naše pozive i molbe”, ukazuje Omar Shinaan al-Dulaimi, vođa sunitskih plemena.

Suniti kažu da im treba oružje i podrška zračnih snaga u borbi protiv ISIL-a. Ne očekuju je iz Bagdada, pa pozive upućuju američkoj administraciji.

Analitičari tvrde da će se Irak naći u još težoj situaciji ako iračka vlada ubrzo ne obnovi vojne snage.

Izvor: Al Jazeera