Broj preminulih od ebole premašio 8.000

Sijera Leone bilježi najveći porast smrtnih slučajeva posljednjih dana (EPA)

Više od 8.000 ljudi umrlo je od ebole u tri zemlje najgore pogođene tom smrtonosnom bolešću: Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Izvještavajući o posljednjim prijavljenim brojkama u godinu dana epidemije, WHO navodi da je 8.153 ljudi umrlo od ukupno poznatih 20.656 slučajeva oboljelih u tri zemlje.

Sijera Leone bilježi najveći porast smrtnih slučajeva posljednjih dana – 88 od 2. januara kada su objavljeni posljednji podaci.

Škole u Liberiji, zatvorene zbog epidemije ebole od kolovoza prošle godine, trebale bi biti otvorene u februaru, potvrdilo je tamošnje ministarstvo obrazovanja.

“Tražimo od svih škola da poduzmu neophodne korake za nastavak nastave u sljedećem semestru, odnosno u februaru”, poručilo je ministarstvo, pozivajući sve školske ustanove da se opskrbe sanitarnim materijalom.

Također, nogometni savez te zemlje je proglasio neposredni nastavak takmičenja.

Ebola je virusna bolest za koju još ne postoji pravi lijek ili cjepivo, ali se za njima intenzivno traga. Bolest se prenosi u kontaktu s tjelesnim tekućinama oboljelog.

Izvor: Agencije