Papa Franjo imenovao 20 novih kardinala

Papa Franjo je u nedjelju imenovao 20 novih kardinala širom svijeta koji će postati dio elitne grupe na vrhu hijerarhije Rimokatoličke crkve, a među njima je njih 15 koji imaju manje od 80 godina, te će biti dio konklave koja će nakon njegove smrti ili odreknuća birati novog papu.

Jorge Bergoglio objavio je spisak s imenima novih kardinala, koji će biti ustoličeni 14. februara u Vatikanu na konzistoriju tokom tradicionalne nedjeljne molitve, prenose agencije Reuters i AFP.

Prije godinu dana 78-godišnji argentinski papa je imenovao prvih 19 kardinala.

Priroda Crkve

Petnaest kardinala s pravom biranja Franjinog nasljednika dolazi iz Italije, Francuske, Portugala, Etiopije, Novog Zelanda, Vijetnama, Meksika, Mijanmara, Tajlanda, Urugvaja, Španije, Paname, Zelenortskih Otoka i Tonga.

Prvi put su među ‘kardinalima biračima’ kardinali iz Mijanmara, Tonge i Zelenortskih Otoka, istaknuo je vatikanski glasnogovornik, podsjetivši na želju Pape da Kolegij kardinala bude odraz univerzalne prirode Crkve.

Među kardinalima koji će ući u konklavu je i francuski kardinal Dominique Mamberti, bivši ministar vanjskih poslova Vatikana.

Kako je kazao Federico Lombardi, Papa se ne smatra okovanim za tradiciju da bi samo vodeći gradovi u svijetu automatski trebali podariti kardinale koji bi vodili Kolegij.

Samo jedan od 15 kardinala birača je iz Kurije, središnje vatikanske administracije.

Izvor: Agencije


Povezane

Drugi put u historiji neki je papa posjetio evropske institucije. Papa Franjo održao je govor u Evropskom parlamentu i Vijeću Evrope. Nije došao kao državnik nego kao “moralni autoritet”. Zadržao se samo nekoliko sati, nije se susreo s vjernicima niti je posjetio katedralu u Strasbourgu koja obilježava 1.000 godinu postojanja. Prilog Katarine Drlje. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO