Assange Britaniju dosad koštao 14 miliona

Jedan saradnik Scotland Yarda se u svakom trenutku nalazi na stepenicama zgrade (EPA)

Londonska policija potrošila je 13,8 miliona dolara na dežuranje ispred ambasade Ekvadora, gdje se od juna 2012. godine krije osnivač stranice WikiLeaks Julian Assange.

Kako piše britanski list Daily Mail, policija svakodnevno troši 11.000 funti za tri policajca koji danonoćno nadgledaju Ambasadu, što je potvrdio i glasnogovornik londonske policije.

Jedan saradnik Scotland Yarda se u svakom trenutku nalazi na stepenicama zgrade, dok druga dva stražara prate Assangea da ne napusti Ambasadu prerušen u nekog policajca.

Apsurdne razmjere

“Policijski troškovi za čuvanje jednog čovjeka u Ambasadi dostižu apsurdne razmjere”, upozorila je baronica Jenny Jones, zamjenica predsjednika Odbora za policiju u skupštini Londona u izjavi za britanski list.

“Vlada treba da objasni poreskim obveznicima zašto moraju da plaćaju za to“, navela je ona i dodala kako je krajnje vrijeme da se ovaj ćorsokak okonča, a policajci povuku.

Assange je u junu 2012. tražio azil od Ekvadora, poslije iscrpljujuće borbe pred britanskim sudovima da izbjegne izručenje Švedskoj.

Assangeovo izručenje traži i SAD, koji smatra da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji nanesena šteta američkoj nacionalnoj sigurnosti, zbog čega Assange strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD-u.

Izvor: Agencije