Tsipras: Treba nam vrijeme da odahnemo

Alexsis Tsipras je rekao da je savjetovanje s evropskim partnerima tek počelo (EPA)

Novi premijer Grčke Alexis Tsipras pokušao je u subotu smiriti tenzije s međunarodnim kreditorima, rekavši da njegova ljevičarska Vlada ne traži konflikt, već joj je samo potrebno vrijeme da odahne.

“Nijedna strana ne traži konflikt, a naša namjera nikad nije bila da jednostrano djelujem po pitanju grčkog duga. Naš zajednički interes je ekonomska stabilnost i obnova eknomije u našoj zajedničkoj kući, Evropi”, poručio je on u saopćenju objavljenom na engleskom jeziku.

Tsipras insistira na tome da odluka njegove Vlade da okonča bolne reforme uvedene Grčkoj u zamjenu za pozajmice Evropske centralne banke, Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda ne znači da se neće pridržavati svojih obaveza, prenio je AFP.

Agenda rasta

“Moja obaveza da poštujem mandat grčkog naroda, uz okončanje politike štednje i povratak na agendu rasta, ni na koji način ne znači da nećemo ispuniti svoje obaveze prema ECB-u ili MMF-u kada je riječ o zajmu”, istakao je on.

“Naprotiv, to znači da nam je potrebno vrijeme da predahnemo i stvorimo sopstveni program oporavka”, dodao je Tsipras.

Tsipras je rekao i da je savjetovanje s evropskim partnerima tek počelo i da je, uprkos činjenici da postoje razlike u perspektivi, apsolutno uvjeren da će uskoro biti postignut sprazum koji će donijeti beneficije i Grčkoj i Evropi u cijelini.

Stav Atine koja ne želi više surađivati s “Trojkom” (ECB, EU, MMF), zaduženom za evaluaciju reformi u Grčkoj, predsjednik Evropskog parlamenta, Nijemac Martin Schulz, nazvao je neodgovornim, prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“To što grčka Vlada ne želi više efikasno sarađivati sa svojim kreditorima na dnevnoj bazi smatram neodgovornim”, rekao je Schulz.

Prvi visoki evropski dužnosnik kojeg je u četvrtak primio premijer Tsipras smatra da se pregovori između Grčke i njenih kreditora mogu realizirati samo konsenzusom, a ne provokacijom.

“Iz Atine sam otišao pod dojmom da se s grčkom Vladom može razgovarati i da se s njom mora razgovarati te da se može postići kompromis, no za to za sada nemamo garancije. Situacija je vrlo osjetljiva, no nije beznadna”, zaključio je Schulz.

Susret prijatelja

Sastanak s gostom novi grčki premijer Tsipras opisao je kao susret dvojice prijatelja, a Schulz je jedan od rijetkih u Briselu koji je bio spreman otvoreno prihvatiti ovakav epitet.

Njemačka kancelarka Angela Merkel isključila je mogućnost novog brisanja duga Grčke, što želi novi grčki premijer.

“Već je bilo dobrovoljnog odustajanja privatnih kreditora, banke su već odustale od milijardi za Grčku”, kazala je ona za list Hamburger Abendblatt.

“Ne predviđam novo brisanje duga”, dodala je.

“Evropa će nastaviti pokazivati solidarnost s Grčkom, kao i sa drugim zemljama posebno pogođenim krizom, ako te zemlje poduzmu reforme i privredne mjere”, rekla je njemačka kancelarka, sklona budžetskoj strogoći, koju odbacuju nove vlasti u Atini.

Upitana o prvim najavama grčke Vlade, poput povećanja minimalne plate i zapošljavanja čelnika, Merkel je naglasila da Njemačka i drugi evropski partneri čekaju da vide kakav će koncept ponuditi nova grčka Vlada.

“Grčka pripada eurozoni i jedinstvena valuta zavisi od ostanka grčke u toj zajednici”, izjavio je evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja Pierre Moscovici.

On je rekao da će EU učiniti sve da spriječi odlazak Atine iz eurozone, ističući da, istovremeno, grčka Vlada mora poštivati preuzete obaveze.

Poštivati volju grčkog naroda

“Vjerujemo da je Grčkoj mjesto u eurozoni. Euru je potrebna Grčka i Grčkoj je potrebno da bude unutar eurozone”, kazao je Moscovici, bivši francuski ministar finansija.

Prema njegovim riječima, veoma je značajno za stabilnost eurozone i za kredibilitet eura da Grčka ostane u eurozoni.

“Mi ćemo zato učiniti sve da se to izbjegne”, rekao je on.

Dodao je da Evropa mora poštivati volju grčkog naroda nakon izbora prošlog vikenda, na kojima je pobijedila ljevičarska stranka Syriza, a moraju se ispuniti obaveze koje je preuzela prethodna grčka vlada.

“Moramo se pozabaviti tim pitanjem na miran i tih način. Nova grčka Vlada mora jasno kazati šta namjerava uraditi”, zaključio je on.

Grčka mora poštovati Evropu, naglasio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i dodao da “otpisivanje duga Atini ne dolazi u obzir, premda su mogući neki aranžmani”.

“Poštujemo rezultate izbora u Grčkoj, ali i Grčka mora poštovati druge, mišljenje javnosti i parlamentarne zastupnike ostatka Evrope”, rekao je Juncker.

Izvor: Agencije