ISIL tvrdi da je pogubio i drugog japanskog taoca

Japanska Vlada pokušava potvrditi autentičnost videosnimka (AP)

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant tvrde da su ubili drugog japanskog taoca, novinara Kenjia Gota, nakon što su nedavno objavili da su ubili Harunu Yukawu, saopćila je monitornig grupa SITE, prenosi AFP.

Na videu koji je pušten na internetu se vide novinar, koji je otet dok je izvještavao iz Sirije, i čovjek koji ga ubija nožem.

Japanska Vlada pokušava potvrditi autentičnost videosnimka.

Nezavisni novinar Kenji Goto zarobljen je krajem novembra.

Osjećaj za pravdu

Prije nekoliko dana pripadnici ISIL-a su ubili drugog japanskog taoca, Harunu Jukawu, nakon što je istekao ultimatum u kojem su od japanske Vlade za oslobođenje dvojice Japanaca tražili 200 miliona dolara.

Prethodno je japanski premijer Shinzo Abe rekao novinarima da Japan “snažno zahtijeva” oslobađanje Gotoa.

“Moj sin nije neprijatelj muslimana”, poručila je nedavno u suzama Junko Ishido na konferenciji za novinare.

Ustvrdila je kako je njen sin, freelancer Kenji Goto, samo imao “osjećaj za pravdu”, koji ga je odveo da radi na Bliskom istoku.

Grupa ISIL također kao taoca drži jordanskog pilota Maaz al-Kasasbeha.

Grupa, u zamjenu zaal-Kasasbeha, traži oslobođenje Sadzide al-Rishavi, zatvorene u jordanskom zatvoru nakon što je u septembru 2006. godine osuđena na smrt zbog terorizma iz 2005. godine, kada je u tri samoubilačka atentata koje je počinio njen suprug ubijeno 60 ljudi u hotelu u Amanu.

Ubostvo Foleya i Sotloffa

Organizacija ISIL je 20. januara objavila video snimak u kojem prijeti da će ubiti dva japanska taoca ako za njih ne bude plaćena otkupnina.

To je bilo prvi put da ISIL prijeti ubijanjem ili traži otkupninu za Japance.

U ljeto prošle godine pripadnici su objavili videosnimke u kojima su prijetili ubistvom novinara koji su bili državljani Velike Britanije i Sjedinjenih Američki Država te su ih na kraju i pogubili.

Novinari James Foley i Steven Sotloff, koji su ubijeni, bili su prikazani na isti način kao i dvojica Japanaca.

Izvor: Agencije