Njemačka: Nova metoda liječenja karcinoma

Kad bude usavršena, ova tehnika će biti tri puta jeftinija od hemoterapije

Tehnika koja koristi precizne snopove sastavljene od visokoenergetskih čestica za uništavanje malignih ćelija postoji već dvadesetak godina, ali naučnici sada istražuju mogućnosti liječenja tumora koji se kreću u organizmu, poput onih koji se razvijaju u srcu ili plućima.

Gerhard Kraft posvetio je život razvijanju terapije liječenja karcinoma jonskim snopovima.

Koristeći snopove karbonskih protona, dijelova jezgra atoma, istraživao je kako se mogu napuniti energijom, a zatim koristiti za precizno ciljanje ćelija tumora, bez oštećivanja okolnog tkiva.

Efikasnost tehnike

Tehnika se pokazala toliko efikasnom da se 90 posto pacijenata sa duboko usađenim tumorima na mozgu potpuno oporavilo.

„Glavna interakcija sa tkivom ili područjem oko tumora uopćena je na samom kraju. Recimo da je ova metoda kao nož koji je na kraju veoma oštar, ali mu sredinu oštrice uopće ne vidite”, kazao je fizičar Gerhard Kraft.

 „Snopovi čestica naročito efikasno djeluju u liječenju tumora koji se nalaze u dijelovima tijela poput mozga, jer tumor ostaje na istom mjestu. Ali mnogi tumori koji se razvijaju u ljudskom organizmu pojavljuju se u organima poput pluća ili jetre i neprestano se kreću u tijelu pacijenta. Zbog toga naučnici razvijaju novu tehniku kojom se prati kretanje tumora tokom terapije”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Tarek Bazley.

Naučnici koriste robot za simulaciju kretanja tumora na plućima u grudnom košu bolesnika.

Snop čestica prati kretanje karcinoma i šalje preciznu, ciljanu dozu radijacije tamo gdje je potrebno.

 „Kad imate stvarnog pacijenta sve je teže. Na ovom modelu, recimo, izvana se sve može jasno vidjeti, samo treba pratiti kretanje robota i posmatrati šta se dešava. Naravno, kod pacijenta je tumor u tijelu, tako da ne možete vidjeti šta se tačno dešava unutra”, tvrdi naučnik Robert Kaderka.

Jeftinija od hemoterapije

Koristeći tehnologiju za praćenje kretanja, naučnici razvijaju metode usklađivanja pokreta u organima poput pluća sa određenim tačkama izvan tijela, neprestano provjeravajući je li snop usmjeren ka meti.

Kažu da će ova tehnika, kad bude usavršena, biti najmanje tri puta jeftinija od hemoterapije, te imati neznatne ili nikakve nuspojave i biti mnogo efikasnija.

 „Ako bi ova tehnologija postala uobičajena u bogatim zemljama, bila bi jeftina. A onda bi se mogla proširiti i u manje razvijenim zemljama”, zaključio je fizičar Gerhard Kraft.

Mašina košta blizu 100 miliona eura, a ima kapacitet za liječenje 10.000 pacijenata tokom pet godina.

Mogla bi se koristiti i za liječenje drugih oboljenja i, u nekim slučajevima, zamijeniti tradicionalnu hirurgiju.

Članovi tima kažu da njihova tehnika pokazuje kako uspjesi u oblasti fizike elementarnih čestica i kompjuterske tehnologije mogu imati značajnu ulogu u borbi protiv karcinoma.

Izvor: Al Jazeera