Brod s migrantima i bez posade uplovio u Italiju

Teretni brod Ezadeem, koji je napustila posada, s gotovo 450 migranata stigao je u petak navečer u italijansku luku Corigliano u pratnji italijanske mornarice, 48 sati nakon slične operacije koja je dovela do luke još 800 ilegalnih migranata.

Al Jazeerin reporter Laurence Lee, koji se javio iz luke Corigliano na jugu Italije, rekao je da je brod predviđen za prijevoz stoke, a ne ljudi.

Komandant italijanske obalske straže rekao je za Al Jazeeru da vjeruje kako je posada namjerno onemogućila brod prije nego što ga je napustila, pretpostavljajući da će onda italijanska mornarica izvesti akciju spašavanja.

“Oni sada pretpostavljaju da je riječ o novoj strategiji krijumčara”, rekao je naš dopisnik.

U manje od 48 sati italijanska mornarica je intervenirala u pružanju pomoći brodovima s migrantima prepuštenim samima sebi blizu italijanske obale.

Ezadeem, brod dug 73 metra registriran u Sijera Leoneu i namijenjen prijevozu životinja, ušao je u tu kalabrešku luku na jugu Italije oko 23:00.

Blizu 450 ilegalnih migranata nalazi se na brodu, muškarci, žene ali i djeca, istakla je mornarica, ne navodeći njihovo državljanstvo, ali su navodno svi sirijskog porijekla.

Brod je uočen u četvrtak navečer, očigledno u teškoćama, na gotovo 80 milja u vodama ispred Crotone.

‘Sami smo, pomozite nam’

Pomorske vlasti smjesta su kontaktirale brod koji nije odgovorio dok jedna žena među migrantima nije uspjela objasniti situaciju radiovezom, kazao je kapetan Filippo Marini, glasnogovornik italijanske mornarice.

“Sami smo, nema nikoga, pomozite nam”, rekla je žena.

Mornarica je prvo kontaktirala islandski brod koji vrši nadzor u Mediteranu, istakla je evropska agencija za nadzor granica EU-a – Frontex.

Prvo nisu mogli ništa učiniti jer je napušteni brod plovio punom brzinom. Tek kad je gorivo potpuno potrošeno, pet islandskih mornara uspjelo se popeti na brod i užetom spojiti dva broda.

Tada je vojni helikopter spustio na teretni brod šest pripadnika italijanske obalske straže.

Prema stranici marinetraffic.com, specijaliziranoj za praćenje pomorskog prometa, Ezadeen je krenuo iz luke Famaguste na obali Kipra pod turskom kontrolom, nakon što je otplovio iz Tartusa u Siriji.

Službeno mu je pristanište trebala biti luka Sete na jugu Francuske.

Izvor. Al Jazeera i agencije