Turska: Zakoni štite radnike, ali se ne provode

Hiljade metalskih radnika u Turskoj štrajkuju zbog niskih plata i loših uvjeta rada. Sigurnost u toj državi predmet je posebne brige. Borci za radnička prava ističu da su tamošnja gradilišta i rudnici najrizičniji u Evropi.

Nagli rast turske ekonomije i građevinskog sektora plaćen je životima. Samo u prošloj godini na poslu je poginulo 1.886 osoba, pokazuju podaci Turskog radničkog vijeća za zdravstvo. Međutim, turski sindikati nisu snažni, a potražnja za radnim mjestom je velika.

“Ako poslodavac od radnika traži da se popne na nesigurnu skelu, on to po zakonu može odbiti. Ali ako odbije da se popne na skelu izgubit će posao. Na gradilištima vlada zakon džungle”, ističe Serdar Ben iz Sindikata građevinskih radnika.

Prošle godine dogodila se najveća industrijska tragedija u turskoj historiji – u rudniku Soma poginuo je 301 rudar. U septembru je 10 radnika poginulo kada se otkačio lift sa 32. sprata na gradilištu. Ove nesreće primorale su vlasti da reagiraju.

Slabo provođenje zakona

“Prvo moramo potaknuti savjest poslodavaca da se stave u položaj udovica i siročadi stradalih radnika. Drugo, moramo ih udariti po džepu, tako da se poslovanje firme dovede u pitanje. Treće, poslodavci moraju znati da će im, ako se ne budu povinovali mjerama sigurnosti, fatalne nesreće uništiti reputaciju”, objašnjava Kasim Ozer iz Ministarstva rada Turske.

Turski zakoni štite radnike, ali slabo se provode, navodi novinar Al Jazeere Bernard Smith, koji se javio iz Istanbula.

“Vlasti su usvojile nove zakone, s velikim globama i kaznom zatvora za one poslodavce koji dopuste da se dogode takve nesreće. Oni koji unaprijede sigurnost dobijat će bonuse. To je važan podsticaj, ako se zna da je samo u januaru ove godine u nesrećama na radnom mjestu poginulo više od 70 radnika”, kazao je Smith.

Izvor: Al Jazeera