Obama: Susret s Netanyahuom je neprimjeren

Sa ranijih susreta Netanyahua i Obame: Izraelski premijer pozvan da se obrati Kongresu (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama objasnio je u srijedu kako se odbio sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom tokom njegove predstojeće posjete Sjedinjenim Američkim Državama jer bi to bilo “neprimjereno” dvije sedmice prije izbora u Izraelu, prenose agencije.

Netanyahuova posjeta, zakazana za početak marta, postala je predmet diplomatskih napetosti na obje strane.

Predsjednik Zastupničkog doma SAD-a John Boehner, član Republikanske stranke, pozvao je izraelskog premijera da se obrati Kongresu, a da o tome nije izvijestio ni Bijelu kuću, niti klub Demokratske stranke u američkom Parlamentu.

Cameron kao primjer

Sastanak, koji bi se održao tako blizu izborima, koji su najavljeni za 17. mart, mogao bi se smatrati podrškom Netanyahuu.

“Odbijam susret s njim iz jednostavnog razloga – naša politika je takva da se ne sastajemo s ijednim političkim zvaničnikom dvije sedmice uoči njegovih izbora”, rekao je Obama.

“Mislim da je to neprimjereno, a to vrijedi i za kada je riječ o našim najbližim saveznicima.”

Kao primjer, Obama je spomenuo kako je britanski premijer David Cameron svoju skorašnju posjetu Washingtonu zakazao dovoljno vremena prije izbora u svojoj državi, kako “ne bi izgledalo da se na neki način petljamo ili se nekome priklanjamo”.

Izvor: Agencije