Nada za ugašenu državnu televiziju Grčke

Odlukom bivšeg premijera Antonisa Samarasa, Grčka je u ljeto 2013. godine ostala bez ERT-a, javne radiotelevizije. Više od 2.650 radnika izgubilo je posao.

To se desilo u trenutku kada su međunarodni kreditori tražili otpuštanje 2.000 zaposlenih u javnoj upravi, što je bilo dobro opravdanje Samarasu da jednim potezom riješi dva problema – ispuni zahtjev povjerilaca i ugasi, prema njegovom mišljenju, kritički raspoložen medij. Međutim, pobjedom Syrize moguć je povratak ERT-a na medijsku scenu.

“Iznenadni i nasilni kraj grčke javne televizije pokrenuo je u lipnju 2013. godine val prosvjeda. Tuga zaposlenika prerasla je u otpor, koji je okončan šest mjeseci kasnije, kada je specijalna policija usred noći upala u zgradu ERT-a i preuzela je”, izvještava iz Atine reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

Poljoprivrednici šalju hranu

Ivana Đorđević, zaposlenica bivšeg ERT-a, prisjeća se tih dana: “To je bilo strašno. Posvuda kancelarije i računari, a nigde ljudi, uprkos tragovima da su tu živeli, radili, kao u Černobilu, sablasno…”

Istjerani zaposlenici brzo su se organizirali, unajmili prostor i nastavili emitirati radijski i internetski program. Zgrada televizije u Solunu ostala je u njihovim rukama i odatle i dalje emitiraju televizijski program. Sve ovo vrijeme radili su na dobrovoljnoj bazi, bez plate, uvjereni da će na kraju pobijediti. Imaju otvoren račun, na koji im građani uplaćuju pomoć, organiziraju koncerte, prodaju majice… Poljoprivrednici im šalju hranu, baš kao i udruženja novinara, od kojih također stižu paketi.

“Naša duša, samo naša duša zna kako nam je… Nismo ni sami vjerovali da ćemo uspjeti”, kaže Sissy Arvanitidou iz ERT-a Open.

Kroz prozor redakcije gledaju svoju nekadašnju kuću. Grčki javni servis počeo je s emitiranjem prije više od 70 godina. Bila je to moćna televizija, sa pet TV kanala, sedam radijskih programa i 19 regionalnih radiostanica.

Nakon gašenja ERT-a, vlast je pokrenula novi javni servis – NERIT.

Obećanje Tsiprasa

“Mi smo jedinstven slučaj u svijetu. Čak ni diktature nisu zatvarale javni servis. To je učinio Samaras”, tvrdi Arvanitidou.

Šta misli o potezu Samarasa, novoizabrani grčki premijer Alexis Tsipras dao je do znanja kada je tokom protesta izjavio kako se signal javne televizije gasi jedino kada suverenu državu okupiraju strane sile.

“Vjerujemo da će Tsipras ispuniti obećanje i ponovno vratiti javni servis kakav je nekada bio, što znači i povratak nas, otpuštenih radnika”, smatra Yiannis Karkaletsis iz ERT-a.

Tristotinjak zaposlenika nekadašnjeg ERT-a vjeruje da je s odlaskom Samarasa došao i kraj njihovim mukama.

Izvor: Al Jazeera