Castrova poruka SAD-u: Vratite nam Guantanamo

Raul Castro: Ako ovi problemi nisu riješeni, diplomatsko približavanje ne bi imalo bilo kakvog smisla (Reuters)

Kubanski predsjednik Raul Castro zatražio je da Sjedinjene Američke Države stave tačku na višedecenijski embargo Kubi, kako bi došlo do napretka u razgovorima o normalizaciji odnosa dvije države, prenose agencije.

“Glavni problem nije riješen – ekonomska, trgovinska i finansijska blokada koja je napravila ogromnu štetu ljudima i ekonomiji i predstavlja kršenje međunarodnog prava”, rekao je Castro.

Govoreći na samitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država na Kostariki, predsjednik Kube ocijenio je kako će put ka okončanju američkog embarga njegovoj državi biti dug i naporan, prenio je AFP.

Agencija AP dodaje da je kubanski lider zatražio da Washington ne samo podigne poluvjekovni trgovinski embargo prema Kubi već i da nadoknadi pričinjenu štetu prije nego što dvije države normaliziraju odnose.

“Puni diplomatski odnosi ne mogu biti uspostavljeni prije nego što ovi zahtjevi budu ispunjeni, a ako ti problemi nisu riješeni, diplomatsko približavanje ne bi imalo bilo kakvog smisla”, rekao je Castro.

‘Ne miješajte se u naše poslove’

“Kuba neće prihvatiti nikakvo upletanje Sjedinjenih Američkih Država u njene unutrašnje poslove, jer će to besmislenim učiniti približavanje između dvije zemlje”, rekao je predsjednik Castro nakon posjete pomoćnice američkog državnog sekretara Roberte Jacobson Kubi i razgovora s kubanskim zvaničnicima o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Jacobson se tokom posjete susrela i s kubanskim disidentima, što je zasmetalo Castru.

“Čini se da je cilj poticati umjetnu političku oporbu putem privrednih, političkih i komunikacijskih sredstava. Ne riješe li se ti problemi, ovo diplomatsko približavanje Kube i SAD-a bit će besmisleno”, dodao je Castro.

Ipak, jasno je rekao da želi razgovore uprkos zabrinutosti da bi Washington mogao pokušati potaknuti stvaranje oporbe u Kubi putem veće telekomunikacijske povezanosti i interneta.

Vraćanje Guantanama

Prvi čovjek Kube zatražio je i da SAD vrati bazu Guantanamo njegovoj državi.

To je bila prva zvanična izjava Raula Castra od kada su zvaničnici dvije države na visokom nivou održali preliminarne razgovore u Havani prošle sedmice, s ciljem ponovnog otvaranja ambasada i normalizacije odnosa.

AFP podsjeća da je američki predsjednik Barack Obama pozvao Kongres prošle sedmice da stavi tačku na američki embargo Kubi, koji je nametnut 1962. godine, a bio je glavni izvor tenzija dva rivala na američkom kontinentu.

Ranije ovog mjeseca Obama je iskoristio svoja izvršna ovlaštenja da smanji putne i trgovinske restrikcije Havani, ali je Castro rekao kako bi američki lider trebao učiniti više.

Izvor: Agencije