Smrtonosni napad ISIL-a na hotel u Tripoliju

Kapaciteti hotela Corinthia se često koriste za sastanke visokih zvaničnika i održavanje konferencija (Reuters)

Najmanje je osam osoba, među kojima pet stranih državljana ubijeno u samoubilačkom napadu grupe naoružanih muškaraca na luksuzni hotel u libijskome glavnom gradu Tripoliju, a odogovornost za ovaj napad preuzela je grupa Islamska država Irak i Lrvant, izvijestili su sigurnosni izvori.

“Pošto su snage sigurnosti opkolile trojicu naoružanih muškaraca na 21. spratu hotela Corinthia u Tripoliju, napadači su aktivirali eksploziv pričvršćen oko pojasa”, izvijestila je policija, prenose agencije.

“U toku je evakuacija gostiju i osoblja iz hotela”, rekao je za Reuters glasnogovornik snaga sigurnosti u Tripoliju Esam Naas.

Borci ISIL-a u Libiji preuzeli su odgovornost za napad, saopćila je grupa koja na internetu prati aktivnosti militantnih grupa “SITE”.

Ogranak ISIL-a u zapadnoj Libiji na Twitteru je saopćio da su njihovi borci upali u hotel, poznat po tome što u njemu najviše odsjedaju strane diplomate i libijski zvaničnici, prenijela je agencija AFP.

Talačka kriza

Naoružani napadači ubili su najmanje tri stražara i pet stranaca, a prije upada, detonirali su automobil bombu ispred ulaza u hotel, smješten uz Sredozemno more.

Mahmoud Hamza, komandant tzv. Specijalnih snaga za odbijanje, rekao je privatnoj satelitskoj TV stanici Al-Nabaa da je situacija “pod kontrolom ” u utorak poslijepodne, ali nije mogao potvrditi gdje se nalaze napadači.

Lokalna policija je ranije danas saopćila da su naoružani napadači upali u luksuzni hotel u Tripoliju i uzeli taoce, nakon što su ubili najmanje dva pripadnika osiguranja hotela, javio reporter Al Jazeere Omar Khashram‎.

Menadžer tog hotela Hassan el-Ayeb je rekao da su petorica maskiranih napadača upala u hotel, pucajući u zrak.

El-Ayeb je dodao da je hotel evakuiran prije nego što su se napadači u pancirkama sukobili sa osiguranjem i digli u zrak automobil bombu na parkiralištu ispred hotela.

U Tripoliju su česti bombaški napadi otkad je 2011. u Libiji počeo građanski rat.

Izvor: Al Jazeera i agencije