Čelnik CIA-e kriv za odavanje tajni novinaru

Sterling (drugi s lijeva) proglašen krivim po devet tačaka optužnice, među kojima za nezakonito odavanje vojne tajne i ometanje pravosuđa (AP)
Sterling (drugi s lijeva) proglašen krivim po devet tačaka optužnice, među kojima za nezakonito odavanje vojne tajne i ometanje pravosuđa (AP)

Bivši čelnik CIA-e proglašen je u Alexandriji, u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, krivim za odavanje tajnih informacija o iranskom nuklearnom programu novinaru New York Timesa, priopćilo je Američko ministarstvo pravosuđa.

Jeffrey Sterling (47) je proglašen krivim po devet točaka optužnice, među kojima za nezakonito odavanje vojne tajne i ometanje pravosuđa, objavilo je Ministarstvo.

Na slobodi čeka izricanje kazne

Savezna sutkinja Leonie Brinkema je objavila presudu porote o krivnji. Sterling, optužen u prosincu 2010. i uhićen u siječnju 2011, pušten je na slobodu uz jamčevinu u očekivanju izricanja kazne 24. travnja.

Slučaj se odnosi na CIA-inu operaciju u Iranu o kojoj je novinar James Risen iz New York Timesa 2006. pisao u svojoj knjizi “Ratno stanje” (“State of War”).

Sterling, koji je od svibnja 1993. do siječnja 2002. radio za CIA-u, bio je zadužen za tajnu operaciju destabilizacije iranskog nuklearnog vojnog programa čiji su povjerljivi dijelovi pronađeni u novinarovoj knjizi.

“Presuda je dobra i pravedna odluka”, ocijenio je ministar pravosuđa Eric Holeder u priopćenju, kako prenosi Hina.

Novinar nije morao svjedočiti

Ministar je dodao da je “otkrivanje tajnih podataka ugrozilo operacije zaštite nacionalne sigurnosti Amerike. Odavanje informacija je ugrozilo živote. To je sramotno potkopavanje povjerenja javnosti u nekoga tko je prisegnuo da će ga poštovati”.

Presuda znači pobjedu za Ministarstvo pravosuđa koje je za Obamine uprave podiglo protiv vladinih službenika rekordan broj optužnica za neovlašteno odavanje informacija.

Novinar James Risen, dobitnik ugledne Pulitzerove nagrade, godinama je pokušavao izbjeći svjedočenje u ovom slučaju, što su državni tužitelji tražili.

Ministarstvo pravosuđa je 13. siječnja ipak odlučilo da novinar ne mora svjedočiti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO