Nigerija: Stotine mrtvih tokom posjete Kerryja

Kerry obećao pomoć svoje zemlje u borbi protiv grupe Boko Haram, ukoliko izbori budu održani propisno (AP)
Kerry obećao pomoć svoje zemlje u borbi protiv grupe Boko Haram, ukoliko izbori budu održani propisno (AP)

U žestokim borbama u kojima je u nedelju poginulo najmanje 200 boraca, nigerijska vojska sukobila se s ekstremistima koji su s tri fronta napali grad Maiduguri, na sjeveroistoku zemlje.

Istovremeno, pobunjenici su nastavili napade na sela koja su gotovo 200 kilometara udaljena od države Adamava, gdje su ubijali stanovnike, pljačkali i palili njihove kuće i oteli desetke žena i djece, prenosi Tanjug agenciju AP.

Posjeta u sjeni napada

Do napada je došlo tokom posjete američkog državnog tajnika Johna Kerryja Lagosu, trgovinskom središtu Nigerije, udaljenom oko 1.500 kilometara od Maidugurija.

Kerry se u Nigeriji odvojeno sastao s predsjednikom Goodluckom Jonathanom i njegovim suparnikom na predstojećim izborima Muhammadom Buharijem, nakon čega je upozorio da će svakome tko bude izazivao postizborno nasilje biti zabranjen ulazak u SAD.

“Bit će ovo najveći demokratski izbori na kontinentu. Veoma je važno da oni budu provedeni mirno, kredibilno i transparentno”, poručio je Kerry.

Obećao je pomoć svoje zemlje u borbi protiv pobunjeničke grupe Boko Haram, ukoliko izbori budu održani propisno.

Ofanziva Boko Harama

Pripadnici oružane grupe Boko Haram pokrenuli su veliki napad na Maiduguri, ključni grad na sjeveroistoku Nigerije, te na grad Monguno.

Vojni izvori su Al Jazeeri rekli da su kolaboranti unutar nigerijske vojske najvjerojatnije pomagali Boko Haramu.

Kazali su da veći dio oružja koje posjeduje Boko Haram dolazi od vojske, a ne od Al-Kaide islamskog Magreba, grupe koja ima veliki utjecaj u susjednom Čadu, Nigeru, Maliju i Mauritaniji.

Strah od mogućeg napada na Maiduguri aktualan je mjesecima, nakon što su borci Boko Harama prije šest mjeseci počeli zauzimati gradove i sela u tri sjeveroistočne nigerijske države.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO