Dron zaposlenika Vlade SAD-a kod Bijele kuće

„Naprava“ koja po dosadašnjim informacijama nije opasna, pronađena je u vrtu Bijele kuće (Al Jazeera)

Tajanstvena naprava pronađena u dvorištu Bijele kuće zapravo je mala bespilotna letjelica kojom je iz zabave upravljao vladin zaposlenik, objavljeno je u ponedjeljak.

„Naprava“ koja po dosadašnjim informacijama nije opasna, pronađena je u vrtu Bijele kuće, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik američke izvršne vlasti odgovarajući na informacije o navodnoj prisutnosti omanje bespilotne letjelice.

New York Times kasnije je objavio da je naprava pronađena na južnom travnjaku bespilotna letjelica kojom je upravljao vladin zaposlenik. On ne radi u Bijeloj kući, a tajnoj je službi rekao da je letjelicom upravljao iz zabave do trenutka kad je izgubio nadzor nad njom.

Quadcopter na travnjaku

Ranije je Tajna služba Sjedinjenih Američkih Država, zadužena za osiguranje funkcionera, uključujući i američkog predsjednika Baracka Obamu, saopćila kako je na teritoriji Bijele kuće pronađena mala bespilotna letjelica – dron, koji se srušio tokom noći na prostor Obamine rezidencije, javile su agencije.

Glasnogovornik Tajne službe Brian Leary rekao je kako je u pitanju letjelica „quadcopter“ – bespilotna letjelica koju podižu četiri propelera, širine oko pola metra, prenosi agencija AP koja dodaje kako je u toku istraga radi utvrđivanja porijekla dronea, osumnjičenih i njihovih motiva.

Prema Learyjevim riječima, „quadcopter“ je letio veoma nisko prije nego što se srušio na jugoistočnu stranu Bijele kuće u tri sata i osam minuta u ponedjeljak po lokalnom vremenu u Washingtonu.

Posjeta Indiji

Prema saopćenju, jedan od pripadnika Službe ujutro je vidio kako je dron preletio ogradu Bijele kuće i udario u jugoistočni dio kompleksa, a pristup na teritoriju kompleksa je odmah zatvoren dok naprava nije ispitana.

Obama i njegova supruga Michelle od jučer su u New Delhiju u zvaničnoj posjeti Indiji, a za sada se ne zna da li su se njihove kćerke Sasha i Malia nalazile u zgradi u vrijeme incidenta, navode agencije.

Ranije danas sekretar za medije Bijele kuće Josh Earnest izjavio je kako je na prostoru rezidencije predsjednika SAD pronađena manja „naprava“, koja podsjeća na bespilotnu letjelicu i da, vjerovatno, ne predstavlja opasnost ni za koga u kompleksu.

Izvor: Agencije