Na ulicama Drezdena ponovo pristalice i protivnici PEGIDA-e

PEGIDA održava masovne antiislamske i antimigrantske proteste (Reuters)

Više od 17.000 osoba učestvovalo je na demonstracijama koje je danas organizovao Pokret evropskih patriota protiv islamizacije Zapada (PEGIDA) u njemačkom Drezdenu, javlja Anadolija. 

Pristalice PEGIDA-e od oktobra prošle godine pa do danas prvi put su u Drezdenu održali proteste u nedjelju.

Lideri PEGIDA-e saopćili su da će sutra biti održan kocert pod nazivom “Drezden otvoren za svijet” na kojem će učestvovati poznati muzičari, te da su protesti danas održani kako bi pristalice PEGIDA-e sutra mogle prisutvovati koncertu.

‘Što smo mi snažniji to nas se više boje’

Na Trgu Theaterplatz, ispred zgrade poznate Semper opere, na 13. po redu demonstracijama demonstranti su nosili zastave Njemačke kao i transparente sa napisima “Mi volimo svoju zemlju, a okarakterisani smo kao sramota Njemačke”, “Obrazovanje umjesto imigracija”, “Usudite se reći istinu”, “Danas Pariz, sutra Drezden”. Kao i svake sedmice i danas su uzvikivali slogane “Mi smo narod” i “Lažljivi mediji”.

U obraćanju prisutnima glasnogovornica PEGIDA-e Katrin Oertel ukazala je da je na posljednjim izborima u Saksoniji izlaznost bila oko 50 posto, te da političari ne predstavljaju sami sebe.

“Što smo mi snažniji to nas se više boje”, rekla je Oertel ističući kako PEGIDA kroz demonstracije postaje jača.

Okupljenima se obratio i Silvio Rosler, organizator protesta LEGIDA-e, krila PEGIDA-e u Leipzigu, ističući kako se će u budućnosti ova dva pokreta marširati zajedno te da će zajedno postići mnogo toga.

Na kraju demonstracija prisutnima je pročitana poruka Geerta Wildersa, lidera ekstremne desničarske Partije slobode (PVV) čiji su stavovi i izjave protiv muslimana poznati u svijetu.

S druge strane na Trgu Schlossplatz u Drezdenu održani su protesti protiv PEGIDA-e na kojima su demonstranti uz muziku mahali metlama i nosili transparente sa napisima “Ne bojte se”, “Budite narod koliko želite, mi smo narod” i “Ne ostavljajte voljene strance same sa PEGIDA-om”.

Povremeno je dolazilo do verbalnih sukoba između pristalica i protivnika PEGIDA-e, međutim demonstracije su se završile bez incidenata.

Prema policijskom izvještaju na demonstracijama PEGIDA-e učestvovalo je oko 17.300 osoba, dok je oko pet hiljada osoba učestvovalo u antidemonstracijama.

Patriotski Evropljani protiv islamizacije zapada ili grupaPEGIDA je na internetu bila pomenuta kao moguća teroristička meta.

Stoga su vlasti u Drezdenu u ponedjeljak prošle sedmice iz sigurnosnih razloga zabranile održavanje protesta.

Narušen imidž Njemačke

Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier ustvrdio je da je pokret Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA) ozbiljno narušio imidž Njemačke na međunarodnoj sceni.

Steinmeier tvrdi da PEGIDA svojim nelogičnim zahtjevima pomaže krugovima koji žele povećati strahove unutar Njemačke, a da to, nažalost, uključuje i intenziviranje mržnje prema muslimanima i imigrantima u zemlji.

Naglasivši da su omalovaženi negativni utjecaji PEGIDE na Njemačku, Steinmeier je kazao da tokom svih posjeta stranim državama mora odgovarati na pitanja u vezi sa tim pokretom i da uvijek jasno poručuje da PEGIDA nikada neće moći govoriti u ime Njemačke.

Izvor: Agencije